különleges séta

2019.03.29. 15:56

Akkumulátorcsere miatt ruccannak ki az űrbe a NASA asztronautái

A munkálatok várhatóan több mint hat órán át tartanak majd.

Forrás: Shutterstock

Űrsétát kezdett pénteken Nick Hague és Christina Koch amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomás áramfejlesztési rendszerének korszerűsítése keretében.

Az űrállomás napelemtábláiba szerelt 48 nikkel-hidrogén akkumulátort cserélik le 24 darab nagyobb teljesítményű lítium-ionos akkumulátorra. Ezek a berendezések tárolják a napelemtáblák által generált áramot és tartják üzemben az űrállomást, amikor az a Föld éjszakai oldalán van. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint a 2017-ben kezdődött korszerűsítés 2020 tavaszáig eltarthat és még legalább négy űrsétára lesz szükség. Ennek oka, hogy az akkumulátorok részben nehezen hozzáférhető helyen vannak a Canadarm-2 nevű robotkar számára, amelyet a berendezések leszereléséhez használnak.

Eredetileg a NASA úgy tervezte, hogy két női asztronautája, Anne McClain és Christina Koch fogja teljesíteni az amerikai űrkutatási hivatal első, kizárólag női űrsétáját, de ez meghiúsult, mert nem volt elegendő, mérethez illő űrruha a Nemzetközi Űrállomáson. Így az a döntés született, hogy a két nő felváltva fogja elhagyni az űrállomást a szerelési munkálatokhoz, férfi kollégákkal.

Anne McClain, aki Nick Hague társaságában vett részt az előző, március 22-i űrsétán azt tapasztalta, hogy megfelelőbb számára a szkafander M-es méretű felsője, de ugyanilyen méretű felsőrész kell Christina Kochnak is.

Az április 8-ra beütemezett újabb „vegyes” űrsétán Anne McClain veszi fel a méretéhez illő szkafandert.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!