International Finalist

2018.03.02. 16:20

Nemzetközi elismerésben részesült a TájGazda rendszer

A spanyol­országi Bilbao városában rendezték meg a közelmúltban a ­Quality Innovation Award nemzetközi minőségügyi ­innovációs verseny eredményhirdetését, ahol a nemzetközi bírálóbizottság döntése alapján a Békés megyében kidolgozott TájGazda Eredet- és ­Minőségtanúsítási rendszert „International Finalist” minősítéssel ismerték el.

P. G.

Finnország államelnöke az ottani minőségügyi partnerszervezet kezdeményezése alapján 2007-ben indította útjára a „Minőség-Innováció” pályázatot. Finnország ­sikeres kezdeményezéséhez azóta csatlakozott Svédország, Lettország, Észtország, Csehország, Izrael, Kazahsztán, Litvánia, Spanyolország, Kína, Oroszország és Magyarország. Az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottsága által meghirdetett Minőség-Innováció 2017 pályázaton a „Potenciális Innováció” kategóriában a TájGazda rendszer nemzeti díjas lett. Ezáltal jogosulttá vált a nemzetközi megmérettetésen is részt venni, ahol 13 ország 86 pályaműve versenyzett nyolc kategóriában.

A TájGazda Eredet- és Minőségtanúsítási Rendszert a békési székhelyű Veritas Kulturális Egyesület dolgozta ki. A szervezet elnöke, Csibor ­Géza elmondta, hogy a dr. Márai­ Gézával közösen kifejlesztett, európai szintű innováció olyan saját kutatásokon alapuló elemeket is tartalmaz, amelyek egész Európában újdonságnak számítanak.

A rendszerük megalkotásánál alapelvnek tekintették, hogy a tanúsítás a vevőt informálja, így például a terméken ne csak egy ábra, védjegy mutassa a hitelességet – mondta. Hozzátette, hogy tanúsítási rendszerükben a vásárló az áru QR-kódja segítségével, akár a vásárlás helyszínén, az okostelefonja segítségével informálódhat az adott termék tulajdonságairól, összetevőiről, előállítási állomásairól, vagyis, honnan és kitől származó alapanyagokból, milyen feldolgozással készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!