a hét embere

2021.08.16. 06:55

Erőt is ad az esperesi szolgálathoz az Úr

Az Úr hívott el az esperesi szolgálatra, így annak végzéséhez erőt is ad – mondta Demeter Ottó zsadányi református lelkipásztor, akit nemrég a Békési Református Egyházmegye esperesének választottak. Hangsúlyozta: aki szeretettel és hűséggel, irgalmassággal és igazságossággal fordul a világ felé, azon áldás is lesz.

Licska Balázs

– Tele van a naptárja?

– Igen, végig. A zsadányi teendők mellett segítem, pásztorolom a több mint harminc Békés megyei gyülekezetet is, közben zajlik Zsadányban a bölcsőde építése, rövidesen indul az általános iskola bőví­tése, fejlesztése. Sok olyan feladat van, ami teljes embert kíván, de az Úr ad erőt mindenhez.

– Esperesi beiktatásakor tele volt a zsadányi református templom is. A hétköznapokban is visszatértek a hívek?

– Fontos, hogy az egyház nem, csak a templomok voltak zárva nyár elejéig, hiszen az alkalmak ugyanúgy zajlottak, csak online, a lelkésztestvérek ugyanúgy szolgáltak. Mind a gyülekezetek, mind a lelkipásztorok várták a nyitást, de volt bennünk egy félsz, hogy az online tér kényelmessé tette nemcsak a fiatalokat, hanem az időseket is, hiszen otthonról is részesei lehettek az istentiszteleteknek, és félő volt, hogy a kényelmi szempontok otthon marasztalják őket. Pedig a keresztyén életet csakis személyes együttlétben lehet megélni. Most türelemre van szükség, hogy újra beinduljon a közösségi élet.

Demeter Ottó 18 éve szolgál lelkipásztorként Zsadányban /A szerző felvétele/

– Esperesként milyen célokat, programot fogalmazott meg?

– Először is: Krisztus adott parancsot, alkotott programot. A szolgának nincs más dolga, minthogy az Úr parancsát ismerje meg és kövesse azt. Meg kell erősíteni, életképessé kell tenni a mind létszámban, mind anyagi erőforrásokban meggyengült kis gyülekezeteket, miközben a nagyokat szintén meg kell becsülni és bátorítani kell. A testvéri egymásra figyelés, a hitbéli erősödés és a létszámbeli gyarapodás lenne a cél.

– Székfoglaló beszédében kitért arra, hogy mire vágyik az ember. Mire is?

– „A szeretet és hűség ne hagyjon el téged: kösd azokat a nyakadba, írd fel a szíved táblájára! Így találsz kedvességre és jóindulatra Istennél és embereknél.” – ez egy szívemnek kedves ige A példabeszédek könyvéből. Ha a lelkészek krisztusi indulattal a szívükben végzik a szolgálatot, illetve ugyanígy a presbiterek és a gyülekezeti tagok, akkor a teremtett világ sóvárogva várja Isten fiainak megjelenését. Ha szeretettel és hűséggel, irgalmassággal és igazságossággal fordulunk a világ felé, akkor hiszem, hogy áldás lesz a szolgálatunkon, és a gyülekezetek is erősödnek. Ha a szeretet érezhetővé válik, akkor a szeretet csontokat tör. Az isteni szeretetet mutatta meg mindannyiunknak Jézus Krisztus. Ez az, amire sokan úgy gondolnak, hogy nincs rá szükségük. De hiszem, hogy igenis erre van, a megváltásra és a bűnbocsánatra, hogy az Úr formálhasson és alakíthasson bennünket.

– Zsadányban is akad bőven feladata, hiszen fejlesztik a bölcsődét, bővítik az általános iskolát. Lesz elég ideje, energiája és ereje az esperesi feladatokra?

– Az előfordulhat, hogy nem bírjuk el a terheket, ha azokat a magunk bölcsességéből, elképzeléséből vesszük fel. De az esperesi szolgálatra az Úr hívott el, és amire ő hív el, ahhoz ad erőt is. Tehát azzal a reménységgel gondolok a zsadányi szolgálatomra, hogy nemhogy kevesebb erőm lesz a zsadányi gyülekezetben – mert én attól, hogy esperes lettem, még zsadányi lelkész maradok –, hanem még több. Azzal a hittel vállaltam az esperesi szolgálatot, hogy nem kell választanom a gyülekezet és az egyházmegye dolgai között. Hiszem, hogy mindkettőre lesz elég energiám, időm és erőm.

– Borsodinak vagy zsadányinak vallja magát?

– Lassan több időt töltöttem Békés megyében, mint a szülőfalumban, hiszen 18 éve szolgálok Zsadányban, és 18 éves koromig éltem Trizsben, mivel utána elkerültem egyetemre Debrecenbe. Bár egy kis borsodi gyülekezetbe vágytam, megszerettem az Alföldet, hálát adok, hogy az Úr így döntött. Ha nem őt követem, akkor nem lett volna annyi áldás a szolgálatomon, mint itt, Zsadányban. Az itt elvégzett szolgálat eredményei nemcsak Zsadányban, hanem a környező településeken is kézzelfoghatók, gondolok akár az idősek otthonára, akár az általános iskolára, akár a szociális szolgáltatásokra. A zsadányi mellett a környező gyülekezeteket is örömmel segítjük.

Nap mint nap érzik Isten szeretetét

Demeter Ottó 1975-ben született, egy kis borsodi faluban, Trizsben nőtt fel, tradicionális református keresztyén családban. Nap mint nap hálát ad Istennek azért, hogy olyan szeretetközösségben nőtt fel, amelynek alapja az Úr Jézus Krisztusba vetett hit volt. Négy-öt évesen a gondnok nagyapjával együtt seperte a templom lépcsőit, 11 évesen a gyülekezet harangozója lett.

A teológiát Debrecenben végezte el, és itt kapta meg az Úrtól másik felét, feleségét, Tiba Zsuzsannát. A feleségével egy kis borsodi faluban szerettek volna szolgálni, közel a szüleihez és a testvéreihez, de az Úr ezt másként gondolta, így kerültek Zsadányba.

Itt megtapasztalták, milyen Isten tenyerén élni, nap mint nap érezték kegyelmét, áldását és szeretetét. Itt születtek gyermekeik is, Sanyika, Lidike és Palika. Szolgálatuk során a feleségével együtt mindig törekednek arra, hogy krisztusi szeretettel forduljanak azokhoz, akik szükséget szenvednek vagy akiket rájuk bíztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!