a hét embere

2019.04.01. 06:50

Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Pacsika György

Dr. Pacsika György, a Gyomaendrődi Járási Hivatal vezetője a nemzeti ünnep alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át. A rangos elismerésre Takács Árpád kormánymegbízott terjesztette fel, a díjat Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter adományozta. Pacsika György munkásságával, példaértékű hozzáállásával nagyban hozzájárult a szolgáltató állam koncepciójának megvalósításához, az emberarcú, ügyfélközpontú közigazgatás megteremtéséhez – szólt a méltatás.

Balázs Anett

– Hogyan fogadta a rangos elismerést?

– Megtiszteltetés számomra ez a miniszteri elismerés, amelyet igazi csapatmunka eredményének értékelek. Csaknem 70 ember munkáját koordinálom. Úgy gondolom, elsősorban nem a járási hivatal vezetőjének kell tündökölni, hanem magának a hivatalnak kell fényesen csillogni. Persze, vezetőként ott vagyok elöl, én formálom az arculatot legjobban, de ezt csak úgy tudom megvalósítani, hogy nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a közvetlen osztályvezetőimmel jó szakmai kapcsolatot ápolok. Rendszeresen tartok megbeszélést, és próbálok mindenkit egyenként motiválni. Azt gondolom, ha az emberről érzik és tudják, hogy tiszteli a beosztottjait, elismeri a tudásukat és nem fukarkodik a dicsérettel, akkor ennél nagyobb motiváció nem szükséges. Természetesen itt is van egy hivatali rend, amely alapján dolgozunk, de kezdetektől fogva nagyon sokat adok az emberi tényezőkre.

Pacsika György majd két évtizede dolgozik az államigazgatásban /Fotó: Lehoczky Péter/

– Milyen ambíciókkal érkezett a gyomaendrődi hivatal élére?

– Amikor átvettem a járási hivatal vezetését, az volt a fő célkitűzésem, hogy mi mint közigazgatási hatóság, azokat az elveket, amelyeket hirdetünk – nyitottság, ügyfélközpontúság, egységes jogalkalmazás, gyors reagálás – ne csak papíron lévő kulcsszavakként kezeljük, hanem ténylegesen a gyakorlatban valósítsuk meg. Osztom azt a szemléletet, hogy egy járási hivatal akkor működik jól, ha az ügyfél, miután sikeresen elintézte ügyét, kisétál, és másnap már nem is emlékszik ránk.

– Sokan szürke, hivatali munkának tartják a közigazgatási ügyek intézését. Milyen kihívásokkal néznek szembe munkájuk során?

– Gyakran komoly kihívást jelent az idősebb korosztály számára képzést vagy munkahelyet ajánlani. Tavaly történt, hogy egy ötven év feletti hölgynek kerestek megoldást a foglalkoztatási osztály munkatársai, akinek varrónői végzettsége volt, de sosem dolgozott a szakmájában. A tanácsadások során kiderült, hogy őt a gépek sokkal jobban érdeklik, ezért választottak egy ehhez kapcsolódó helyi tanfolyamot, és targoncavezető-képzésre jelentkezett az ügyfél. Szerette volna bebizonyítani, hogy nőként, ötven év felettiként is munkát tud vállalni, és az említett munkakör nemcsak férfiaknak való. Úgy gondolta, vidéken kap majd munkát, azonban legnagyobb örömünkre a képzés sikeres elvégzése után helyben, egy vas-fémiparral foglalkozó cégnél elhelyeztük a hölgyet, aki a mai napig is ennél a munkáltatónál dolgozik. Szereti a munkáját, targoncát is vezet, de tehergépkocsis áruszállítást is végez a munkahelyén.

– Sokat tesz azért, hogy a fiatal korosztályt patronálja, támogassa őket abban, hogy jobban eligazodjanak a szerteágazó hivatali ügyintézés gyakorlatában. Miért fontos ez önnek?

– Akár a közigazgatásban, akár a járási hivatalnál, akár az önkormányzatnál a legtöbbet és a leghasznosabbat a fiatalok irányába tudjuk tenni. Ez nálam prioritást élvez, ezért a feladatainkon túl több olyan programot elindítottunk – járási nyílt nap, diák-járásvezető választása, oktatási kerekasztal –, ami azt szolgálja, hogy valamit adjunk, valamiben segítsük a felnövekvő nemzedéket. Ha csak egy-két fiatalt tudunk abba az irányba orientálni, hogy ne menjen el a térségből, már megérte az erőfeszítés.

– Ha nem a hivatalt vezeti, mivel tölti szívesen az idejét?

– Próbálok az egészségemre odafigyelni. Korábban egy életmódváltásnak köszönhetően vegetáriánus lettem, emellett a futás minden körülmények közt kikapcsol. 2004 óta, ahogy időm engedi, kisebb-nagyobb hullámokkal, de futok, kocogok. Rengeteg félmaraton van a hátam mögött, amelyet próbálok újra erősíteni. Egy másik mozgásformát mostanában részesítek előnyben, ez a túrázás. Rájöttem: igaz az, hogy nem kell messzire menni az embernek, hiszen az országban annyi gyönyörű táj és természeti szépség van, amit fel lehet fedezni. Így, ha van egy kis időm, szívesen megyek túrázni a hegyekbe, ahol még egy kis terepfutás is szóba jöhet. Azt gondolom, a futás jó kondícióban tart, másfelől a szabadság, a felszabadultság érzését adja.

Névjegy

Közigazgatási pályafutását 2002-ben a gyulai polgármesteri hivatalnál jogászként kezdte. 2004-től, több mint négy éven keresztül Tarhos, majd Telekgerendás jegyzőjeként tevékenykedett. 2007-től a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal titkársági és jogi osztályát vezette. Dr. Pacsika Györgyöt 2014. november 15-ével nevezték ki a Gyomaendrődi Járási Hivatal vezetőjének, azóta a helyi védelmi bizottság elnöki feladatait is ellátja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!