Köszönés

Dinya Magdolna

Az emberi kapcsolatok kialakításának legalapvetőbb első lépése a köszönés. Ezért kiemelten fontos, hogy mindezt hogyan tesszük. Illendő köszönni, amikor belépünk egy üzletbe, liftbe vagy bármilyen más helyiségbe. Ez az egyik legegyszerűbb és leggyakoribb társadalmi interakció, ám sokan hajlamosak elfeledkezni róla.

Gyerekeknél elnézhető, ha nem tudják még pontosan, hogyan kell köszönni, hiszen ilyen szituációban korábban talán mindnyájan jártunk már. Általánosságban az az elfogadott, hogy a férfi köszön először a nőnek, fiatalabb az idősebbnek, illetve az alacsonyabb rangú a magasabb rangúnak. Azonban mára már ez a szokás leegyszerűsödött és üdvözölni sokféle módon lehet. Például intenek egymásnak a motorosok, a futárok, a kamionosok, és talán a legrégebben a buszsofőrök. Gyakran láthatjuk, hogy szolidaritásból jelzéseket küldenek egymásnak. Szép gesztus, amire mindig rácsodálkozom, ha látom. Egy jelzés, hogy számíthatnak egymásra.

Ugyanakkor bosszantó tud lenni, amikor közlekedés közben egy szűk utcában félrehúzódnom, sőt még meg is állok, hogy a szembejövő másik autós számára elegendő helyet biztosítsak, azonban ő egyszerűen csak tovább halad, mintha semmi sem történt volna. Ugyanakkor hálás vagyok, ha másik sofőr is előzékeny velem szemben, olyankor mindig jól láthatóan intek neki köszönetképpen, hogy lehúzódott az útról. Mindenkinek illene használnia ezt a szokást közlekedés során.