Forma-forma

dr. Nagy Szilvia

A rendőrség nem győzi felhívni az emberek figyelmét a csalókra. Nem csupán a sokat emlegetett online tér jelent rizikót, a szélhámosok a mai napig meg tudják vezetni "hagyományos módszerekkel" is áldozataikat.

Ügyészségi hír: egy autós koccanás után a felek nem terelték hivatalos útra a kárrendezést, inkább helyben igyekeztek pontot tenni az ügy végére. Persze ezt a büntetett előéletű károsult kezdeményezte, aki rávette a sértettet, hogy készpénzt virítson. Először 200 ezer forintról szólt a fáma, később már  270 ezerről. A sértett még a lakásához is elvitte a csalót, onnan hozta le neki a készpénzt. Azt gondolom, ennél az ügynél a jóhiszeműség mellett közrejátszott a naivitás is, de nem szeretném az áldozatot hibáztatni.

Annak idején, gyerekfejjel én is adtam pénzt "vonatjegyre" egy fiatalnak, aki elsírta, nem tud hazajutni, de a végállomáson várják, megadja a kölcsönt. Átlátszó kis trükk volt; legközelebb már én figyelmeztettem idős utastársamat a szemfényvesztésre. Azóta két évtized eltelt, képben vagyok, de a mai napig meglep, hogy van utánpótlás, olcsó, régi trükkökkel bújnak elő a csalók. Múlt héten a csabai kulturális központ mellől lépett oda egy srác egy nőhöz. Neki "buszra nem volt pénze", egy ezresért rimánkodott. Elhajtották. Láttam, ahogy visszamegy a suhancokból álló bandájához, hogy újabb áldozatra vadásszanak. Lehet, hogy pár év múlva már nem kínai pólót fog viselni. Csak nehogy évszaknak megfelelő formaruha legyen...