Friss hírek

2006.01.25. 11:37

Bemutatták a fényáteresztő betont

Világhírű találmányáról, a fényáteresztő betonról tartott előadást helyi idő szerint kedden este a washingtoni Nemzeti Építészeti Múzeumban Losonczi Áron.

BAMA

A Klubrádió híradása szerint a feltalálónak egy fényáteresztő betonból készült faldarabja is látható a múzeumban.

A Time című magazin a fényáteresztő betont 2004 egyik legjelentősebb találmányának minősítette. A 29 éves mérnök-vállalkozó Losonczi Áron újításának lényege, hogy hajszálvékony optikai üvegszálakat adva a betonhoz olyan homogén anyag keletkezett, mely megőrizte a hagyományos beton szilárdságát, ugyanakkor átszűrődik rajta a fény. Még a betonfal túloldalon álló alakok körvonala is átdereng rajta.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán 2001-ben diplomázott Losonczi Áron a stockholmi posztgraduális képzésen, a Királyi Művészeti Egyetem építész­iskolájában alkotta meg a Light-Transmitting Concrete (fényáteresztő beton) első betűiből LiTraConnak nevezett anyag prototípusát. A LiTraCon tavaly megkapta az észak-rajna-vesztfáliai Design Központ Best of the best díját. A The New York Times tavaly nyáron hírül adta, hogy a New York-i Kereskedelmi Világközpont (WTC) helyén felépítendő Szabadság Torony tervezésénél a számításba vett építőanyagok között szerepel a LiTraCon is, amelyet az alsó tíz szinten használnának fel, mivel megfelelő szilárdságú, ami a terrortámadások veszélye miatt követelmény, ugyanakkor fényáteresztő képessége miatt mégis a könnyedség érzetét kelti és nem olyan komor, mint a hétköznapi beton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!