Friss hírek

2006.01.04. 12:43

Nem fenyegeti túlnépesedés a Földet

Rohamosan nő bolygónk népessége: 2050-re a jelenlegi 6,5 milliárd helyett 9 milliárd ember él a Földön. A bukaresti műszaki egyetem professzora, Viorel Badescu szerint azonban emiatt még nem kell félni, mert otthont adó planétánk elméletileg ennél 200 ezerszer (!) több embert is elbír.

Csák E.

Dr. Badescu és amerikai társa, Richard Cathcart a számítás során John Fremlin brit fizikus elméletéből indult ki. Ő úgy vélte: a Föld addig marad lakható, amíg a napsugárzás és az emberi tevékenység által termelt hő nem lesz több, mint amit a bolygó lead. Ha a teória helyes, akkor a Föld csak azután válik túlhevülttél, ha az emberi civilizáció nagysága eléri az 1,3 millió milliárdot. A The Guardian szerint a kutatók tisztában vannak azzal, hogy közben néhány „apró” problémát meg kell oldani, például a táplálék illetve a fiziológiai szükségletek biztosítását, de az emberiség eddig mindig felnőtt a feladatokhoz. Más kérdés, milyen lesz az a bolygó, ahol ennyien élnek. A földfelszínt valószínűleg hőszabályozó napkollektorok borítják, s 2000 emeletes felhőkarcolókat építenek, hogy - egér módra - elférjenek a lakók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!