Hírek

2006.01.30. 00:00

Fémrúddal szétverte a fejét

Bő hét évre volt szükség ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás meghozza a végső döntést az egykori tiszabői harangozó megölésének ügyében. A gyilkost 13 év fegyházbüntetésre ítélték.

Horváth Győző

[caption id="" align="alignleft" width="176"] 13 év fegyházra ítélték a nyugdíjas harangozó brutális gyilkosát
[/caption]A rablógyilkossággal vádolt tiszabői Mányi Jenő ügyének háromszor rugaszkodott neki a bíróság. A bűncselekmény elkövetését először beismerő, majd mindvégig tagadó vádlott, 15 év fegyházat kapott 2000 márciusában első fokon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon. Az ítélkezők akkor bizonyítottnak látták, hogy Mányi ölte meg brutálisan a tiszabői harangozót.
A 77 éves Házi Mihállyal 1998. november 17-én végzett gyilkosa. Az áldozatot, a falu harangozóját mindenki jól ismerte. Az idős férfi általában sok pénzt hordott magánál, s ezzel még dicsekedett is. Élete utolsó napján felvette a postán a nyugdíját, azon a napon kapta meg a harangozásért járó pénzt is. Erről Mányi Jenő is tudomást szerzett. Leendő áldozatát kifigyelte az egyik szórakozóhelyen, távozásakor követte, majd megtámadta az utcán. Egy fémrúddal verte szét a fejét, majd elvette a pénzt, és elmenekült. Házi Mihály belehalt sérüléseibe. Holttestét másnap reggel a környéken lakók találták meg.
A gyanúsított kilétére hamarosan fényt derített a rendőrség. Mányi Jenőt előzetes letartóztatásba helyezték, ami eltartott egészen az eljárás befejezéséig. A fegyházbüntetésbe beszámítják az ilyen módon 1998 óta fogva tartásban eltöltött időt, ám az elítéltnek még így is maradt jó pár éve, amit a fegyházban el kell töltenie.
Mányi ártatlannak vallotta magát, ezért felmentésért fellebbezett. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte. A megismételt tárgyalás aztán meglepő fordulatot hozott: a megyei bíróság akkor már bizonyítékok hiányában felmentette a vádlottat. Ezt a döntést az ügyész fellebbezte meg, így az ügy másodfokon a Szegedi Ítélőtáblához került. Ez a fórum is megismételt eljárásra kötelezte a megyei bíróságot. Az új tárgyalások ahhoz vezettek, hogy Mányit újra bűnösnek mondták ki, ám a korábbi 15 helyett már csak 13 év fegyházat kapott. Az ügyész súlyosításért, a vádlott pedig felmentésért fellebbezett. Az ügy tehát ismét másodfokra, immár a Debreceni Ítélőtáblára került.  A jogerős ítélet mégis megszülethetett. Az ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítéletét. Mányi Jenőt – jogerősen – bűnösnek mondták ki nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, valamint egy korábban elkövetett rablás kísérletében, és ezért büntetésül 13 év fegyházbüntetésre ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!