Friss hírek

2006.02.10. 10:40

Intelligens internetes figyelőrendszer készül

Az Amerikai Egyesült Államokban már javában dolgoznak egy olyan számítógépes rendszer elkészítésén, amelyik a tervek szerint átfésüli majd az internetet, s képes lesz arra, hogy kiszűrje a terroristagyanús elemeket.

BAMA

A rendszer, amelyik a tervek szerint képes lesz arra, hogy a begyűjtött, hatalmas mennyiségű anyagban meglássa az összefüggéseket, elsősorban azt a célt szolgálja, hogy segítségével megfigyeljék és leleplezzék a terroristák egymás közti kommunikációját - írja a bostoni Christian Science Monitor.

A redenszer nagyrészt már működik, a továbbiakban csak egyes elemeinek fejlesztéseit igyekeznek véglegesíteni. A program egyrészt megfigyeli a bologokban, internetes naplókban és más webes felületeken felmerülő információkat, az elcsípet elektronikus levelezésben továbbított üzeneteket, s az ezekből begyűjtött adatokat veti össze a központi adatbázissal, melynek alapján kiszűri a gyanús elemeket.

A rendszer betűszóként megalkotott neve, az ADVISE, az angol Analysis, Dissemination, Visualisation, Insight i Semantic Enhancement elnvezésből ered.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!