Hírek

2005.09.08. 00:00

Biológiai hulladéknak nevezett ukrán csecsemők

Elborzasztó tények láttak napvilágot az Ukrajnában elkövetett csecsemőrablásokról az Európa Tanács vizsgálata nyomán. Egyes kórházakban elveszik az újszülötteket anyjuktól, és utána valószínűleg meggyilkolják őket, egyes szerveiket pedig külföldön értékesítik. Az elmúlt hét évben mintegy hétszáz alkalommal történt ilyen eset, gyanúsan hasonló körülmények között.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="162"] Egyszerűen elrabolják a kicsiket
[/caption]„Egy ismeretlen nő vitte ki a kórteremből” – mondta a BBC tudósítójának Szvetlana Puzikova. „Még láttam, ahogy a mérlegre helyezik” – emlékezett az anya. Röviddel később egy orvos közölte vele, hogy az újszülött életét vesztette. „Látni akartam a gyermekemet, de azt mondták, hogy már el is temették” – mondta Szvetlana. Az eset nem volt egyedülálló, a harkovi 6. számú szülészeti klinika adatai szerint 28 alkalommal jártak el így. Az újszülötteket a 19. számú közösségi sírba helyezték „biológiai hulladék” felirattal. Tatjana Zaharova, az Ukrán Nagycsaládosok Szövetségének képviselője az Európa Tanács tudomására hozta, hogy 2003-ban végül engedélyt szereztek a sír felnyitásához. Harminc holttestet találtak, a legtöbbjüknek eltávolították az agyát vagy más belső szerveit. A kórház egyetlen esetben sem állított ki születési vagy halotti bizonyítványt. Szvetlana gyermeke nem volt a holttestek között, ezért a szervkereskedelem mellett az illegális örökbefogadás vádja sem zárható ki.

Az igazgatónő tagad

Az ügyben az Európa Tanács (ET) is vizsgálatot indított. A jelentést Ruth-Gaby Vermot-Mangold készítette el, és sok esetben megalapozottnak találta a vádakat. „Meggyőződésem, hogy tényleg elrabolták ezeket a gyermekeket” – nyilatkozott az ET megbízottja. A kórház vezetése tagadta a vádakat. Larissza Nazarenko igazgatónő szerint az említett esetek egyikére sincs bizonyíték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!