Szólásszabadság

2024.04.23. 20:24

Gál Kinga: sokatmondó, hogy az EP elutasította a NatCon ellehetetlenítésének ügyéről javasolt vitát

Gál Kinga végezetül szerint változás kell Brüsszelben, mert csak ez tud ebben a "teljesen felborult értékrendű" politikai világban rendet tenni.

MW

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke felszólal a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon) Brüsszelben 2024. április 16-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Virginia Mayo

Sokatmondó, hogy az Európai Parlament balliberális többsége elvetette a konzervatívok EP-frakciójának azon kérését, hogy az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén vegye napirendre a múlt héten Brüsszelben tartott Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) megkísérelt ellehetetlenítésének ügyét - jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke kedden Strasbourgban.

Az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva Gál Kinga arra hívta fel a figyelmet, hogy a szólásszabadság védelmében javasolt EP-vita megtartásáról szóló szavazáskor "összeállt az egész balliberális oldal, hogy egy ennyire jogos felvetés" ne kaphasson vitalehetőséget abban az Európai Parlamentben, ahol - mint kiemelte - mindenről lehet vitázni.

Mindaz, ami a múlt héten a konferencia körül történt, nevezetesen, hogy három brüsszeli kerület polgármestere is megpróbálta megakadályozni a konferencia megtartását, azt bizonyítja, hogy "a balliberális oldalon nem létezik a véleménynyilvánítás és a gondolatnyilvánítás szabadsága". A jogállamiság is addig fontos, ameddig az az ő érdekeiket szolgálja - jelentette ki a fideszes politikus.

Gál Kinga elmondta, hétfőn levéllel fordultak az Európai Parlament elnökéhez, és ebben az ügy melletti kiállásra szólították fel Roberta Metsolát azok az európai parlamenti képviselők, akik a múlt héten részt vettek a konferencia vitáin. "A kérdés súlyossága megköveteli, hogy érdemi választ és egyértelmű kiállást várhassunk el az ügy mellett" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: az, hogy a történtek miatt az EP-képviselők nem emelnek szót, jól mutatja az Európai Parlament jelenlegi állapotát. A magyar képviselő sokatmondónak nevezte azt is, hogy az emberijog-védő civil szervezetek közül egy sem látott problémát a rendezvény betiltásában, ahogy "a véleménynyilvánítás, a sajtó- és gondolatszabadságot hangosan védő EP-képviselők" sem szóltak semmit sem, amikor a "gondolatrendőrség" akciója zajlott.

Álszent, kettős mércével mérő politikai közösséggel van dolgunk. Nem engedjük magunkat elhallgattatni

 - fogalmazott.

Gál Kinga végezetül hangsúlyozta: változás kell Brüsszelben, mert csak ez tud ebben a "teljesen felborult értékrendű" politikai világban rendet tenni. Csak "a változás tud véget vetni a képmutató baloldali álláspont terjedésének, a kettős mércének". "Össze kell fognunk, hogy a június 9-i európai parlamenti választás valódi változást hozzon az Európai Parlamentben" - tette hozzá nyilatkozatában a fideszes EP-képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában