Közélet

2014.10.26. 17:35

Zenészek és más hírességek is a teknő mellé álltak

Szombaton reggel az előző napok időjárásától eltérően nyoma sem volt esőnek, tiszta és a jó csabai fő ismérvéhez hasonló, csípős reggel várta a versenyzőket a kolbász fővárosában. Békéscsabán a fesztivál hagyományos szombati nagy kolbászgyúró versenyén több mint 550 csapat tüsténkedett.

BEOL

A korán kelők már kilenc óra tájban felbukkantak a sátrakban, és megkezdték asztalaik díszítését, valamint a kolbász gyúrásához szükséges előkészítő munkálatokat. Előkerült a daráló, a fűszerek (az igazi csabaihoz csak és kizárólag só, paprika, kömény és fokhagyma kell). Tíz órától aztán eldördült a startpisztoly a Mokry Sámuel sátor színpadán, ahol Rákóczi Ferenc műsorvezető vezénylésével együtt számoltak vissza a rajt pillanatáig a kolbászkészítő verseny résztvevői.

Felkészült kolbásztöltők, lelkes szurkolók, kicsik és nagyok, egyszóval a család apraja és nagyja ott volt, hogy együtt gyúrják meg életük kolbászát és töltsék a legjobb csabait. A zsűri és a versenyzők között jelen volt Gianni Annoni, televíziós műsorvezető, étteremtulajdonos, aki idén az Olaszországból érkező barátaiért, csapatáért ugyancsak szurkolt.

Szintén kötényt öltött Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze díjjal kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész. Csapatával töltötte többek között Debreczeni Dezső, békéscsabai hétszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnok kick-boxos, de ugyancsak jó csabait készített Lázár Vilmos, fogathajtó világbajnok, a Nemzeti Vágta elnöke.

Pénteken még Kanadában tárgyalt, hétfőn pedig Pekingben tart előadást Szijjártó Péter külügyminiszter, aki Gajda Róbert kormánymegbízott meghívására érkezett Gyulára és Békéscsabára. — Nem is tudtam a hétvégi programunkról, a feleségeink beszélték meg a találkát. Inkább csak enni szeretem a jóféle csabai kolbászt, szóval próbálok minél kevesebb problémát okozni a kolbásztöltő csapatnak — hangsúlyozta a külügyminiszter.

[caption id="" align="aligncenter" width="370"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

Vendéglátója, Gajda Róbert emlékeztetett, ezekben a napokban Békéscsaba hazánk fővárosa, mindenki az itteni eseményekről beszél. — A program sikerét több összetevő biztosítja. Az egyik legfontosabb a békéscsabaiak, a Békés megyeiek vendégszeretete. A másik a kolbász zsenialitása, a terméké, amelyben ott van az ősök receptje, az évszázadok hagyománya, a kiváló, egészséges élelmiszer, a valódi hungarikum — fogalmazott.

Ugyancsak a csabai kolbász egészségre gyakorolt jótékony hatását bizonygatta dr. Rod Salisbury, Texasból érkezett régész is. Sőt, mint megtudtuk, fogadalmat tett: hatnapos itt tartózkodása alatt kizárólag csak csabai kolbászt vesz magához. Szombatig sikerült is tartania a kitűzött célt.

[caption id="" align="aligncenter" width="370"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

Csapattársától, Apostolos Sarris görög geofizikustól megtudtuk, a hellének földjén is kiváló kolbászt készítenek, de a csabai még az ő kényes, főként a hazai ízeket előnyben részesítő ízlésének is megfelel. Mindkét külhoni szakember Bácsmegi Gábor, a Munkácsy múzeum régészének meghívására érkezett Békéscsabára, akitől megtudtuk, vendégei nagyon élvezik a fesztivál hangulatát. A régészcsapattól nem messze, ugyancsak lelkesen hajolt a teknő fölé Vantara Gyula, Békéscsaba országgyűlési képviselője is. Elmondta, bejáratott csapat az övéké, az Alberti család útmutatásainak köszönhetően mindenki pontosan tudja, mi a dolga.

— A szívünk békési, de a most készülő kolbász csabai lesz — válaszolt a recept titkait firtató kérdésünkre Izsó Gábor. Békés polgármestere elmondta, 68 kiló, kiváló minőségű, őrölt fűszerpaprika készült az önkormányzat földjein termett növényekből, ennek egy kis részét használják fel most ízesítés gyanánt. Izsó Gábor tőszomszédságában gyúrta a kolbászt egy régi, családi recept instrukciói alapján csapatával Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is.

[caption id="" align="aligncenter" width="370"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara asztalánál Szörényi Levente zeneszerző tűnt fel. Megérkeztekor rögtön megkínálták egy kis csabai szárazkolbásszal, amit nem utasított vissza. Ezt követően csatlakozott a dr. Parragh László országos és Hódsági Tamás megyei elnök vezette kamarai csapathoz.

A gyúrócsapatok tagjai között ott volt még Radulovics Bojána válogatott kézilabdázó, dr. Budai Gyula miniszteri biztos, Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, Hanó Miklós és több csabai képviselő is. Eljöttek Békéscsaba testvérvárosának delegációi, és érkezett sok-sok vendég a megyéből, a régión kívülről és Európa számos országából egyaránt.
Kiderült, összesen több mint 550 csapat egyszerre három helyszínen közel 3000 kilogramm húst használt fel. Pörögtek a kezek, fogytak a pálinkák és fokozódott a hangulat. Késő délutánra az eredmények is megszülettek, a díjazottakról itt olvashatnak.

Október 26-án vasárnap, a Csabai Kolbászfesztivál negyedik napján családi napot tartottak. A fesztivál vendéglátóhelyein 50 százalék kedvezménnyel vehették meg a kilátogatók a sültkolbászt, a sülthurkát és a cigánkát. Családi naphoz illően rengeteg gyermekprogrammal is kedveskedtek a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Vasárnap is több versenynek adott otthont a fesztivál, több tucat csapat főzte a töltött káposztát, emellett sok csapat mérkőzött meg a Krajcsó Pál emlékversenyen.

Kattintson galériánkért! Kattintson galériánkért! Kattintson galériánkért! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!