Békés

2022.03.19. 11:14

Szobrot kaphat a legendás testnevelő, Kecskeméti Gábor

Szobrot kaphat Békésen a legendás olimpikon és testnevelő Kecskeméti Gábor. A város pedagógustársadalmának egykori meghatározó egyénisége máig élő örökséget hagyott maga mögött, ezért is szeretnék emlékét ilyen módon is megőrizni.

Papp Gábor

Kecskeméti Gábor sokat tett a városért /Archív felvétel/

A sokak által tisztelt és szeretett Kecskeméti Gábor 110 évvel ezelőtt, 1912 január 20-én született Békésen, földműves, napszámos családban. Szüleit és testvéreit nagyon korán, alig négyévesen elvesztette. Gyámja nemes lelkűségének és jóindulatának köszönhetően a tehetséges fiú a Békési Református Főgimnáziumban folytathatta tanulmányait 1923-tól. Korán kitűnt társai közül jó tanulmányi munkájával és kiváló sporteredményeivel. Sorra nyerte a megyei és országos versenyeket elsősorban tornában, de más sportágban is jeleskedett – tudtuk meg a kezdeményezők nevében hírportálunkat tájékoztató Deákné Domonkos Juliannától, Farkas Lászlónétól, H. Kovács Esztertől, Izsó Gábortól, Moldován-Garas Helgától és Varga Sándortól. 

Kecskeméti Gábor nevelőszüleivel a gimnázium hivatalsegédi lakásában lakott, így minden szabadidejét is itt tölthette. Kánaán volt a mozgékony, kiváló adottságú fiúnak az iskola kiválóan felszerelt tornaterme. Saját elmondása szerint tornatanára elhűlve nézte a merész és nyaktörő tornászmutatványait, és ekképpen biztatta: „Nem bánom, hogy miket csinálsz, csak én ne lássam!” Legszebb álma teljesült azzal, amikor jeles érettségi bizonyítvánnyal a zsebében felvételt nyert a Testnevelési Főiskolára. Óriási szorgalmának és kiváló képességeinek köszönhetően minden évben a főiskola legjobb három tanulója között volt. Számtalan magyar bajnoki cím mellett kiemelkedőek a nemzetközi sikerei. Éveken keresztül eredményesen szerepelt a nemzeti tornászválogatottban, és annak tagjaként vehetett részt az 1936-os Berlini Olimpián. 

Aktív sportpályafutásának egy súlyos sérülés vetett véget 1939-ben. Ezután már választott hivatásának, a tanításnak élt. Egyenes útja vezetett egykori szeretett gimnáziumába, Békésre. Óriási lendülettel vetette bele magát a munkába. Óráin a lehető legtöbb mozgásforma elsajátíttatásával kívánta megszerettetni a sportos életformát, szervezte a sportkört, versenyekre vitte a diákokat. Kecskeméti Gábor a napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapó egészséges életmódra nevelés úttörője volt a városban. Kiváló képességű tanulók alkották akkoriban a megye egyik legeredményesebb iskolájának diákságát, akik sorra nyerték a megyei és országos versenyeket számos sportágban. Kecskeméti Gábor személyiségével, példamutatásával oktatott és nevelt. 

A visszaemlékezésekből tudjuk, hogy hangos szót sohasem lehetett hallani tőle. Rendkívül következetes, türelmes pedagógus volt. Diákjai szerették, tisztelték és nagyon sokan ma is példaképüknek tekintik őt. Hatalmas munkabírása, szorgalma és a tanításban elért eredményei emelték fel őt arra a szintre, hogy ma is a Pedagógusról alkotott eszménykép megtestesítőjét láthatjuk benne. Mindannyiunk életének része egy – jó esetben több –meghatározó pedagógusegyéniség. Tanáraink, tanítóink sokunk életében épp oly áldásos szerepet játszottak, mint egykoron Kecskeméti Gábor tanár úr.


Példaképek előtt tisztelegnek

A kezdeményezők Békés polgáraiként fontosnak tartják, hogy Gábor bácsi emlékén keresztül minden olyan pedagógusnak is emléket állítsanak, akik valódi példaképként szolgálták a közösséget. Szeretnék, ha Kecskeméti Gábor közterületi szobra egyben a helyi pedagógustársadalom és diákság olyan szimbolikus pontja is lenne, ahol fejet hajthatunk az értünk valaha alkotó, szeretett, immár elhunyt nevelőink előtt – hangsúlyozták. Várostörténeti jelentésű tény, hogy Nagy Sándor békési születésű hódmezővásárhelyi borász, a város díszpolgára kinyilvánította támogató szándékát a kezdeményezéshez. Neki köszönhető Széchenyi István, Kossuth Lajos és Petőfi Sándor köztéri mellszobra is. Aki a közadakozásból megvalósuló emlékmű felállítását anyagilag is támogatni szeretné, az a Békési Öregdiákok Egyesülete 53200077-11045933 számlaszámára utalhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában