Tablókiállítás

2024.05.17. 18:30

Asterix: egy képregény születése elevenedik meg a gyulai könyvtárban

Asterix – Az eltűnt papirusz, Egy képregény születése címmel nyílt tablókiállítás pénteken a gyulai Mogyoróssy János könyvtárban. Az Asterix történetek sokak kedvencei, a kiállítás pedig különleges módon mutatja be a képregény születését.

Papp Gábor

2022-ben jelent meg a Móra Kiadónál az eredeti szerzőpáros, Albert Uderzo és René Goscinny, utolsó közösen megálmodott Asterix képregény albuma, Az eltűnt papirusz, és ezzel zárult a klasszikus Asterix sorozat.

Asterix, kiállítás, Gyula, Dézsi János
Dézsi János mutatta be az Asterix kiállítást. Fotó: Dinya Magdolna

Ez alkalomból az Asterix francia kiadója a legendás alkotópáros közös munkájának bemutatására több kiállítási anyagot is létrehozott, melyeket a külföldi partnerkiadók rendelkezésére bocsátott. Minden kiállítási anyag más-más fontos részletet emelt ki a világszerte ismert és szeretett sorozat születésének történetéből.

Asterix, különleges tablókiállítás érkezett

Dézsi Jánostól, a gyulai könyvtár igazgatójától megtudtuk, az Asterix magyar kiadója, a Móra egy grafikaorientált változat bemutatása mellett döntött. A 36. számú képregény album, Az eltűnt papirusz címűhöz készült tárlat tablóin vázlatokat, skicceket, karakterterveket, francia képregényrészleteket és azok magyar megfelelőit láthatják az érdeklődők. A sorozat töretlen népszerűségét mutatja az is, hogy idén a Playmobil piacra dob egy limitált szériás, és kereskedelmi forgalomba nem kerülő figurát.

Az alkotók gondoskodtak róla, hogy Asterix története tovább folytatódjon, Albert Uderzo útmutatásai egy friss alkotói gárda új sorozatba kezdett, melynek főszereplője Ideafix, a kutyus. Ezek az új történetek nem csak az Asterix-rajongókat, de a fiatalabb, képregényekkel most ismerkedő olvasókat is remekül elszórakoztatják.

Június 14-ig tekinthető meg

Ideafix kalandjainak rajzfilm változatát 2022 nyár elejétől követhették a magyar tévénézők, a rajzfilmekhez kapcsolódó képregény albumok pedig az év folyamán váltak elérhetővé a Móra Kiadó kínálatában és a könyvesboltokban.

A kiállítás a gyulai városi könyvtárba érkezett, és május 17-től június 14-ig lesz megtekinthető a bibliotékában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!