Ganxsta Zolee-tól Rúzsa Magdiig

2024.04.29. 17:12

Csabai Nyár: ilyen programokkal készül Békéscsaba

Milyen programok várhatók május közepétől augusztus végéig Békéscsabán, a Munkácsy Negyedben, többek között a Csabai Nyár keretében – ezt jelentették be a hétfőn a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt tartott sajtótájékoztatón. Augusztus 20-án a Bohemian Betyars és Rúzsa Magdi lép fel Békéscsabán, a Csabai Nyár programjaként.

Licska Balázs

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, hogy a kulturális intézmények május közepétől augusztus végéig gazdag programkínálattal jelentkeznek, és 2013 óta az együttműködésük eredményeként rendezik meg a Csabai Nyár rendezvénysorozatot. Az első etapban a Jókai színház szervezésében a Városházi Esték előadássorozata viszi a prímet, a második felvonásban pedig a főtéren, a Csabagyöngye Kulturális Központnál, a Napsugár bábszínháznál, a Munkácsy Mihály Múzeumnál és a Békés Megyei Könyvtárnál lesznek programok.

programok, Békéscsaba nyár, csabai nyár
Varga Tamás, valamint Forczek Győző, Juhász Zoltán, Martyin Emília és Lenkefi Zoltán ismertette a Csabai Nyári programjait. Fotó: Bencsik Ádám
 

Egyszerre jönnek a motorosok és a kerékpárosok

A Csabai nyár tulajdonképpen május 18-án rajtol: az Orgonák éjszakája keretében Miklósa Erika, Kovács Alíz és Szakács Erika érkezik a Csabagyöngye Kulturális Központba. A május 24-étől 26-áig tartó hétvége óriási durranásnak ígérkezik. Jön az Open Road Tour motorosok felvonulásával és többek között Ganxsta Zolee-koncerttel, lesz Háromváros Kerékpáros Fesztivál Békéscsaba, Gyula és Békés összefogásával, illetve városi gyereknap is a Munkácsy Negyed több helyszínén.

De lesz július 6-án Csaba Nap Wolf Kati-, majd később Aurevoir-, Deák Bill Gyula- és Első Emelet-koncert is, augusztus 20-án pedig a Bohemian Betyars és Rúzsa Magdi lép fel, míg a zárást ezúttal is a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenye jelenti. Varga Tamás alpolgármester elmondta, hogy közben lesz labdarúgó-Európa-bajnokság és olimpia, igyekeznek majd olyan lehetőségeket teremteni, hogy közösségi élményként lehessen szurkolni.

Kiállításokkal készül a Munkácsy Mihály Múzeum

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese, Martyin Emília elmondta, hogy érdemes megnézni az állandó kiállításokat és az időszakiakat is az intézményben, most megy például a Hazafias festészet – Munkácsy Mihály Honfoglalása című tárlat, illetve a városi gyermekrajz-pályázatra beérkezett alkotások ugyancsak megtekinthetők. Szeretnék a Gabonamúzeumot ismertebbé tenni, ott szintén várhatók programok, május 18-án a beporzók védelmében lesz egy.

Rendeznek egy nemzetközi, régészettel kapcsolatos konferenciát, amelyen a csabai kastéllyal kapcsolatos kutatások is terítékre kerülnek többek között. Rendszeresen mutatnak be kortárs helyi képzőművészeket, ezúttal Holó Hóbel László munkássága jelenik majd meg a falakon. Egy második világháborúval kapcsolatos tárlatot ugyancsak szerveznek, amelyben Békés vármegyei eseményekre, történetekre koncentrálnak. A Múzeumok Éjszakája keretében – amely június 22-én lesz – pedig a gólpassz lesz majd az idei tematika.

Augusztus 20-án Rúzsa Magdi ad koncertet

A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese, Forczek Győző elmondta, hogy a stégre és a teraszra összpontosítanak, klasszikus és könnyűzene egyaránt terítékre kerül, és lesznek ugyanúgy ingyenes programok, mint belépődíjasak. Érkezik A Nyughatatlan zenekar, a Borsodi Blues Collective és a Kiscsillag is. A főtéri rendezvényekért szintén ők felelnek, ő is megemlítette többek között az Aurevoir, Deák Bill Gyula, az Első Emelet, valamint augusztus 20-án a Bohemian Betyars és Rúzsa Magdi fellépését.

Alkotó, kreatív foglalkozásokat is tartanak a Csabai Nyár keretében

A Békés Megyei Könyvtár igazgatója sorolta, hogy június 1-jén rendezik meg a Csabai Könyvbörzét, majd 13. és 15. között az Ünnepi Könyvhetet, kiállításokkal és könyvbemutatókkal. Június 21-én Tallér Edina érkezik a békéscsabai bibliotékába egy zenés produkció mentén. Június 22-én, a Múzeumok Éjszakája keretében a könyvtárban is lesznek programok: irodalmi délutánnal, legós történetmeséléssel, városismereti sétával, interaktív hangszerkiállítással készülnek. 

Július 2. és augusztus 17. között heti kétszer lesznek alkotó, kreatív foglalkozások a Digilaborban – robotikától kezdve a rongyhorgolásig –, illetve az Egy boszorkányper nyomában című helyismereti szabadulós játékot ugyancsak ki lehet próbálni. Könyvtári ismeretterjesztő és olvasást népszerűsítő, szövegértést fejlesztő tábort szerveznek diákoknak, augusztusban pedig idén is lesz csillagles az épület második emeleti teraszán.

Újabb szobrot avatnak a Munkácsy Negyedben

A Napsugár bábszínház igazgatója, Lenkefi Zoltán elmondta, hogy június 21-én egy felnőtteknek szóló előadással készülnek. Június 22-én, a Múzeumok Éjszakája keretében leplezik le Széri-Varga Géza Köpülő asszony című alkotását, amely a Beliczey-kertben, a bábszínház előtt kap helyet, illetve ezen a napon egy kiállítást is nyitnak, amelyen a gyerekek számára játékos formában igyekeznek bemutatni Munkácsy Mihály festményeit. Júliusban tartanak koncertet, gyermekeknek szóló színházi előadást, valamint lesznek más programok is, például intézménybejárások. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!