Fórum

2024.05.18. 06:48

Lázár János Gyulán: utakkal és gyárakkal lehet megváltoztatni a térség sorát – galériával

Az Airbus gyulai beruházása a belépő volt, fogunk még gyárakat, termelőüzemeket hozni a városba – jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter pénteken Gyulán, a Vigadó előtt tartott utcafórumon. Mint mondta, készen állnak ipari park fejlesztésre, elkerülő utak építésére, közlekedési infrastruktúra fejlesztésre, és arra, hogy kiszolgálják Gyulát, illetve a gyulai bővülő ipari parki beruházásokat. Lázár János az M47-es előkészítésének állásáról is szólt. Mint mondta, 2026-ban már a munkát is szeretnék elkezdeni.

Beol.hu

Térségünkben kampányolt pénteken Lázár János építési és közlekedési miniszter, az esti órákban Gyulán zárta Békés vármegyei programját.

lázár jános, görgényi ernő, fórum, gyula
Dr. Görgényi Ernő vendége volt Lázár János Gyulán. A minszter a térség fejlesztési lehetőségeiről beszélt.  Fotó: Lehoczky Péter

Magyarország kormánya úgy tekint Gyulára, Békés vármegyére, a kelet-békési térségre, mint Magyarország nagy tartalékára – fogalmazott Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter elmondta, korábban két nagyon fontos döntést hoztak Békés vármegyével kapcsolatban.
– Békés vármegyét be kell kapcsolni a magyar vérkeringésbe, ezért az első döntés az volt, hogy az M5-ös autópályát összekötik Békéscsabával, és 2025 első negyedévében teljesen elkészül az M44-es gyorsforgalmi út, az M5-ös és Békéscsaba négysávos összeköttetése – sorolta. – A másik lépésként azt határozták meg, hogy fejleszteni kell Békésben a gazdaságot, hogy magasabb legyen a jövedelem, kisebb a munkanélküliség, több legyen a munkahely, és jól fizető munkahelyek legyenek. Ennek érdekekében ipart kellett telepíteni Gyulára és a Békéscsabára.

Lázár János a vármegye helyzetéről is szólt

Hozzátette, a kor kihívásainak megfelelő élelmiszer- és védelmiiparra van szükség.
– Békés vármegye továbbra is Magyarország éléstára, hatékony mezőgazdasági termelésre van szükség, amiből sokan megélhetnének a megyében – hangsúlyozta. Másrészről a veszélyek korát élve védelmi ipart telepítenek Békéscsabára és Gyulára annak érdekében, hogy új munkahelyeket teremtsenek. Ezt a döntésüket is elkezdték megvalósítani. Fontosnak nevezte, hogy Békés vármegye legyen az a hely, ahova a magyarok szívesen járnak pihenni és kikapcsolódni.

A vármegye életét úgy lehet megváltoztatni, hogy közlekedést szervezünk, utakat, gyárakat építünk és kihasználjuk a térség fantasztikus természeti adottságait.

Szólt arról, hogy Gyula mindig a legnépszerűbb turisztikai célpontok között van, olyan mintha a legjobb minőségű osztrák vagy német fürdővárosokba jutnának a vendégek, ahol a helyi középosztály pihenni vágyó családjainak teremtenek programokat és lehetőségeket. Tizennégy éve folyamatosan fejlődik a Gyulai Várfürdő, szállodák, turisztikai attrakciók újultak meg.
Kiemelte, a minőségi intézmények, a rendezettség, az ipar és a turizmus fejlesztése pedig azért is fontos, hogy visszatérjenek a fiatalok, hogy tudják, biztos, jól jövedelmező munkájuk lesz a turizmusban vagy az iparban is.
– High-tech védelmi iparra a következő 20 évben is biztos, hogy szükség lesz – fogalmazott.

Iparfejlesztési politikát valósítanak meg

Kitért arra, hogy a kormány nagyívű iparfejlesztési politikát valósít meg. Létrejön a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc ipari központ, illetve egy másik, szegedi központ.
– A két központ között Békés vármegye északra, Debrecennel és délre Szegeddel is együtt tud majd működni. Ennek jelenleg közlekedési akadályai vannak – folytatta a gondolatot.

A kérdés megoldására Békéscsabát összekötik Debrecennel, a 47-es négysávosításával, megtörténik majd a Békéscsaba-Mezőberény-Berettyújfalu szakasz négysávosítása. A kiviteli tervek készülnek, a kisajátítások elkezdődtek, 2026-ig pedig szeretnék elkezdeni a munkát, a miniszter ezt tartja most az egyik legnagyobb feladatának. Második lépés lesz a Szeged-Békéscsaba szakasz négysávosítása.

Kitért arra, hogy megépítik az M44-es Nagyszalontával összekötő szakaszát, amely részben Gyuláról is leveheti a teherforgalom súlyának egyrészét, másrészt a térség feltárását is erősíti.

Újabb beruházások érkezhetnek

A miniszter kifejtette, az Airbus gyulai beruházásra a belépő volt, de sokkal nagyobb kapacitásra, volumenre, iparra van szükség. Készen állnak ipari park fejlesztésre, elkerülő utak építésére, közlekedési infrastruktúra fejlesztésre, és arra, hogy kiszolgálják Gyulát, illetve a gyulai bővülő ipari parki beruházásokat. Fognak még gyárakat, termelőüzemet hozni a városba. Lázár János beszélt a helyi élelmiszeripar, illetve a turizmus további fejlesztésének fontosságáról is.

Két fő tétje van a választásoknak

– Helyben a gyarapodás vagy a marakodás. Hogy lehetne rábízni a várost olyanokra, akik még egymással sem tudnak megegyezni – tette hozzá, majd kiemelte, meglátása szerint Gyulán dr. Görgényi Ernő az egyetlen potenciális jelölt, akire a közösség sorsát, jövőjét rá lehet bízni.
– A második tét az ország sorsa, a háború vagy béke kérdése. Aki békét szeretne, szavazzon Orbán Viktorra és a Fideszre – mondta a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy a két világháborúban Magyarország egymillió katonát veszített.

Cél a Budapest-Gyula közvetlen vasúti összeköttetés

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere legfontosabb céljai között említette a déli ipari park további fejlesztését, a törökzugi gyűjtőút megépítését, a 44-es elkerülő felújítását, illetve a Budapest és Gyula közötti közvetlen vasúti összeköttetés fontosságát is kiemelte. Lázár János elmondta, megvizsgáltatja a vasúttal kapcsolatos kérdés, illetve szólt arról is, hogy terveznek egy nagyszabású vasút- és volánbuszfejlesztési programot.

Kovács József: Gyulán folyamatosan pezseg az élet

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő bevezetőjében elmondta, a választókerület több településén jártak Lázár Jánossal pénteken. Mint kiemelte, Gyulán folyamatosan pezseg az élet.
– Pörgős kampányidőszaknak vagyunk a részesei, amelynek fontos eleme, hogy bemutassuk a tevékenységünket, hogy mit tettünk az országos és a helyi politikában, milyen előkészületeket valósítottunk meg a további előrelépés érdekében, miben próbálunk segíteni az embernek a mindennapokban – tette hozzá.  – Nem az ellenfelek pellengérezése, hanem azoknak az alternatíváknak a bemutatása a cél, amit mi tudunk biztosítani a helyi lakosság és az ország sorsának előmozdítása érdekében.
   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában