Csapatépítő jelleggel

2024.04.17. 19:31

Rákóczi Pikniket szerveztek a rákóczis fiataloknak Csabán

Rákóczi Piknik elnevezéssel szervezett szerdán Békéscsabán, a Széchenyi-ligeti látogatóközpontban játékos vetélkedőt rákóczis fiataloknak a Rákóczi Szövetség Békéscsabai Szakképzési Centrumon belül működő ifjúsági szervezete, együttműködve a városi szervezettel. A Rákóczi Pikniken közel száz tanuló vett részt több intézményből.

Licska Balázs

Csapatépítő jelleggel szervezték meg a programot – ismertette Kiss Tibor, a Rákóczi Szövetség Békéscsabai Szakképzési Centrumon (BSZC) belül működő ifjúsági szervezetének elnöke, valamint Kovács Nóra, a városi szervezet elnöke. A pikniken mintegy száz diák vett részt a BSZC-s középiskolákból, a békéscsabai evangélikus gimnáziumból és az Andrássy Gyula gimnáziumból, de érkeztek rákóczis diákok Tótkomlósról is.

Rákóczi, piknik, szövetség, diákok
Mucsi Balázs is köszöntötte a Rákóczi Pikniken résztvevő diákokat. Fotó: Licska Balázs

A tanulókat csapatokra osztották, viszont úgy, hogy a tagok lehetőleg ne ismerjék egymást, pontosan azért, hogy teremtsenek egymással kapcsolatot.

Rákóczi Piknik: hét állomást teljesítettek

A gárdák hét állomást teljesítettek, az egyes pontokon szó volt a hungarikumokról, a magyar népmesékről, az anyaország határain túli városok neveiről. Közben Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács hagyományos magyar ételeket mutatott be, és diákok közreműködésével paprikás krumpli készült. A Rákóczi Szövetségről szóló játékos feladatot is teljesítettek az egyletek; valamint a Tabán Táncegyüttes révén táncházban vettek részt, moldvait tanultak.

Noha a versengés nemes volt, és a cél az volt, hogy a fiatalok ismerjék meg egymást, a legjobban teljesítőket díjazták is: a nyertes csapat tagjai részt vehetnek a Rákóczi Szövetség táborában.

A csabai az egyik legnagyobb szervezet

Kiss Tibor, a Rákóczi Szövetség BSZC-s ifjúsági szervezetének elnöke hozzátette, hogy három éve hozták létre a szervezetet, amely közel hatszáz taggal bír, tehát Békéscsaba egyik, ha nem a legnagyobb civil szervezetének mondható. Mindennel foglalkoznak, ami a magyarsághoz köthető, építik a magyar-magyar kapcsolatokat, értékeket közvetítenek. Úgy véli, a Rákóczi Szövetség és a rendezvényei népszerűek a tanulók körében.

Mucsi Balázs kettős szerepben jelent meg az eseményen: egyrészt a Rákóczi Szövetség alelnökeként, másrészt a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatójaként. Köszöntő beszédében kitért arra, hogy a Rákóczi Szövetség egy igazi közösség, és felelevenítette, hogy milyen történések előzték meg a most első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal életre hívott Rákóczi Pikniket.

A Rákóczi Szövetség hálózatfejlesztési igazgatója, Szilágyi Zsolt szerint egyedülálló, ami Békéscsabán rákóczis berkeken belül működik. Rendkívüli, hogy ennyi diákot tömörítenek a helyi ifjúsági szervezetek, hogy lelkesek a tanulók és a pedagógusok egyaránt. Mindezek alapján biztos bástyát jelent Békéscsaba a Rákóczi Szövetség számára, ahol biztosított az utánpótlás is. Beszélt arról is, meghirdették nyári táboraikat és egyéb rendezvényeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában