Orosháza hét

2024.04.24. 06:54

Nemesi viseletek keltek életre a Táncsics diákjaival – videóval, galériával

Vászonba szőtt álmok címmel a Hudák Család Kéziszövő és Varró Műhelye gyönyörű ruháit mutatták be az érdeklődőknek kedden Orosházán. Rendhagyó divatbemutatóra invitálta a látogatókat Hudák Mariann, akinek a kollekcióját a Táncsics gimnázium diákjai vonultatták fel. Igazi divatbemutatós hangulatot teremtettek a nemesi viseletekkel a házigazdák a középiskola aulájában.

Csete Ilona

Elegancia, tartás, tisztelet, komolyság, pazar látvány, nemesi viseletek – ezek a szavak jutottak az ember eszébe, miközben nézte a Hudák Család Kéziszövő és Varró Műhelyéből érkezett ruhákat. Hudák Mariann Mesterremek-díjas viseletkészítő és édesanyja, Hudák Józsefné szövő népi iparművész készítette a kollekciót, de azért, hogy a száznál is több ruha, szoknya, blúz, kabát, fátyol, pelerin, mellény és még számos kiegészítő, kellék Csorvásról, a kúriából Orosházára érkezzen, összefogott a Hudák család minden tagja, kaptak a szállításhoz segítséget és a gimnáziumot úgy rendezték be, hogy ott hamisítatlan divatbemutatós, kifutós környezetben vonultathatták fel a viseleteket a középiskola diáklányai és a fiatalemberek.

nemesi viseletek, kifutó, divatbemutató, modellek
A divatbemutatón a Táncsics diákjai voltak a modellek, nemesi viseleteket láthattak az érdeklődök. Fotó: Nagy Kristóf

Nemesi viseletek a bemutatón

Az Orosháza hét keretében megrendezett bemutató is arról szólt, hogy minden, ami értéket képvisel és ami az itt élők, egykoron a Táncsicsban tanulók által képviselt, megalkotott tárgyi, szellemi kincs, az eljusson minél több helybelihez. Megtelt kedden délután a Táncsics aulája.

– Egy álom vált valóra. Volt táncsicsos diákként elhoztam és bemutathattam azt a tudást, amit az eltelt évtizedek alatt megszereztem és folyamatos tanulás mellett gyarapítom is. Segítségemre voltak a diákok, 14 fiatal. Örömmel vállalták és nagyon sokat készültek, gyakoroltak erre az alkalomra. A fogadtatásért is nagyon hálás vagyok – nyilatkozta Hudák Mariann, aki díszruhái mellett a védjegyévé vált magyar polgári és nemesi viseleteit hozta Orosházára.

Üde színfoltja volt a bemutatónak a sok, fiatalos (áttetsző) ruha is. Voltak közöttük akár hétköznap is hordható darabok, például a fehér blúzok. De a többség délutáni, esti viseletre ajánlott.

Mariann a bemutató végén elárulta, könnyeivel küszködött, látva a kollekció sikeres fogadtatását.

– Amikor a Táncsicsba egykoron anyukám kíséretével beléptem, akkor éreztem azt: jó helyen vagyok. Éppen ezt érzem most is. Remélem, napjaink diákjai is. Szeretném, ha a fiatalok  ízlését együtt formálhatnánk. Bízom abban, ez a bemutató is hozzásegít ehhez, hiszen a ruhák közvetítik a női szépséget, lágyságot, törékenységet. A férfiak viselete tartást ad, figyelemfelkeltő megjelenést. Mi a saját eszközeinkkel itt és most ezt szerettük volna közvetíteni. Reméljük, sikerült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában