Európai Unió

2024.03.11. 11:53

EU-órákat tartottak a Táncsicsban

Az Európai Parlament Nagykövet iskolája program részeként rendhagyó EU-órák voltak az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégiumban Seres Erzsébet és Kondor Edit szenior nagykövetek szervezésében az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájával együttműködve. A diákoknak tartott interaktív, ismeretterjesztő foglalkozások támogatják a közös európai identitástudat kialakulását.

Csete Ilona

Az orosházi Táncsicsban tartott foglalkozások egyik modulja, az Európa régen és most című mélyebb ismereteket nyújtott az EU kialakulásáról és az uniós csatlakozási folyamatokról. A résztvevők az Európai Unióról szóló meglévő ismereteinek rendszerezése után bevezetést kaptak az integráció történetébe, az EU kialakulásának alappilléreibe, megismerték a főbb mérföldköveket az integráció során, a csatlakozási folyamatot, a tagállamok uniós szempontból fontos főbb ismérveit – számolt be a részletekről Seres Erzsébet, a középiskola közösségi oldalán.

EU, órák, iskola, gyerekek
A Táncsics diákjai az EU kialakulásáról, az uniós csatlakozási folyamatokról, aktualitásokról szereztek ismereteket. Fotó: Facebook

A másik, az Európa közösen dönt című foglalkozás bemutatta az alapelveket, hogyan dolgoznak és hoznak határozatokat az Európai Bizottságban, az Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben. A diákok megismerték az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusát, egyrészt azokat a legfontosabb alapelveket, amelyeken az Európai Unió határozatai alapulnak, másrészt azoknak az intézményeknek a munkáját, amelyek a döntéseket meghozzák.

Szó volt aktuális, a mindennapokat érintő, korosztályosan kiemelten fontos uniós témákról is (az euró története, szerepe, euróövezet, környezetvédelem, digitalizáció, európai uniós mobilitási programok, bővítés, EU a világban).

A játékos és interaktív feladatok változatossá tették az Európai Unióval kapcsolatos alapvető ismeretek rögzítését, rendszerezését. Megismerték az EU kínálta lehetőségeket, melyekkel élhetnek a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában