Gyula

2024.05.18. 19:03

Brillante: díjakat adtak át a pálinkafesztiválon – videóval, galériával

Átadták a Brillante-2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A versenyre idén rekordszámú nevezés, 1353 minta érkezett, ami jelentősen túlszárnyalta a tavalyi 1178-at. A legtöbb párlat idén a szőlő és szőlőeredetű termékekből érkezett, összesen 219.

Beol.hu

Az idei Gyulai Pálinkafesztiválon az eredményhirdetésen elhangzott: 2024 legeredményesebb bérfőzdéje a noszvaji Kövér Pálinkafőzde lett. A legeredményesebb bérfőzető címet már harmadik éve Guba Krisztián nyeri el; a legeredményesebb magánfőző Lipcsei Adrián lett.

brillante, pálinkafesztivál
A legjobb magánfőzött párlat Dervanics Roland Tophit szilva párlata lett, balról Bora Imre fesztiváligazgató. Fotó: Kiss Zoltán

A legjobb magánfőzött párlat Dervanics Roland Tophit szilva párlata lett; a legjobb bérfőzetett párlat címét pedig Szász Gábor piros vilmos párlata érdemelte ki. Idén az év gyümölcse a birs volt, az abból készült nedűket külön díjazták, a kategóriában Szolnoki Donát párlata győzedelmeskedett.

A legeredményesebb kereskedelmi főzde idén a kisvárdai Várda Drink Zrt. lett; a legjobb kereskedelmi pálinka címet pedig a Sáppusztai Pálinkafőzde sárga vilmoskörte pálinkája érdemelte ki a szakmai zsűri döntése alapján. Tavaly ugyanennek a főzdének a piros vilmoskörte pálinkája szerezte meg az első helyet. A legjobb kereskedelmi pálinka díj nyertese egyben elnyerte az Agrárminisztérium különdíját is, hiszen a verseny fővédnöke az Agrárminisztérium volt 2024-ben – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

 

A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdettek, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki.

A versenyre idén rekordszámú nevezés, 1353 minta érkezett, ami jelentősen túlszárnyalta a tavalyi 1178-at. A legtöbb párlat idén a szőlő és szőlőeredetű termékekből érkezett, összesen 219. Az év gyümölcséből, a birsből 97 mintát küldtek be. Küldtek párlatot Romániából, Szlovákiából, Szerbibából és Horvátországból is. A 23 tagú, rangos szakmai zsűri megvizsgálta, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozták.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!