Beol podcast

2024.04.18. 08:58

Hrabal és a cseh sör: vendégünk Vétek György sörszakíró

Stúdiónk vendége Vétek György volt, aki a cseh sör és kultúra lapjának, a Hetedik Lépcsőnek a szerkesztője. Beszélgetésünk apropóját Hrabal, a huszadik század egyik legnagyobb cseh írója és a cseh sör adta.

Nyemcsok László

Vétek György Fotó: Beol.hu

Vétek György elmondta, Hrabaltól a Sörgyári capriccio vagy a Szigorúan ellenőrzött vonatok szállóigévé lett mondatait a mai napig idézik az olvasói.

– Hrabal a Sörgyári capriccio című regényét a nymburki, sörfőzdei élményeiről írta, a filmet Jiří Menzel rendezte, milliókkal szerettette meg ő is a boldog békeidőket és a kisvárosi sörgyár világát – ecsetelte Vétek György.

Kiderült, Menzel zseniális filmjeinek egyikében, az „Én kis falum”-ban hangzik el a következő, filozófiai mélységű párbeszéd a doktor és a teherautó-sofőr között: „Van valami behűtve a hetedik lépcsőn?” „Máris.” „Idefigyelj, Karel, hogy jöttél rá, hogy a hetedik lépcső a legideálisabb a sörnek?” „Sokéves megfigyelés eredménye. A hatodikon még túl meleg van, a nyolcadikon már túl hűvös.” Majd szertartásosan arcukhoz érintették a hűvös palackot, kortyoltak belőle, közben hunyorogva a kora nyári napba néztek. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!