Gazdaság

2013.12.18. 12:21

Átadták az AquaPalotát Gyulán

Ünnepélyes keretek között adták át a Gyulai Várfürdő mintegy 2,4 milliárd forintos ráfordítással elkészült új családi élményfürdőjét, az AquaPalotát szerdán délelőtt.

BEOL

 A közel 6400 négyzetméter alapterületű új létesítményben 894 négyzetméternyi vízfelülettel öt új medence, számtalan élményelem és különleges csúszdák várják majd a vendégeket.

– Egy 54 éves történet egyik legszebb fejezetéhez érkeztünk – hangsúlyozta beszédében dr. Görgényi Ernő polgármester. Mint elmondta, a félévszázados Gyulai Várfürdőre minden gyulai ember méltán lehet büszke, hiszen generációk egymásra épülő munkáját dicséri. A gyulai víz 1971 óta minősített gyógyvíz, a Gyulai Várfürdő gyógyfürdő, Gyula pedig 1985 óta gyógyhely.

– Városunk mára Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb turisztikai célpontjává vált – fogalmazott a településvezető. Kiemelte: a város gazdaságának fejlesztése, a gyulai munkahelyek megtartása és újak teremtése érdekében kulcsfontosságú a jelenlegi beruházás. Nem csak a Várfürdő dolgozóinak létszáma növekszik, hanem a meglévő szálláshelyek, a hotelek, apartmanházak, a magánszállásadók is várták az új családi élményfürdő megépítését, hiszen ez segíti az ő vendégforgalmuk növelését, a saját- és dolgozóik megélhetését.

Tavaly a KSH adatai szerint a belföldi turizmus kategóriájában már a hetedik volt Gyula, a városban töltött vendégéjszakák száma pedig 2010-hez képest 2012-re 28 százalékkal nőtt, 2012-ban már meghaladta a 355 ezret.

– A további fejlődéshez pedig olyan piacképes szolgáltatásokra van szükség, mint az AquaPalota – tette hozzá dr. Görgényi Ernő.

Gajda Róbert országgyűlési képviselő, a város alpolgármestere kifejtette, egy tudatos, jól körülhatárolható koncepció egyik nagyon fontos eleméhez érkeztek, ami a turizmus gyulai és térségi fejlesztését állítja középpontjába. Az említett koncepció lényegesebb állomásaként említette a belváros több ütemben zajló rehabilitációját, a vár felújítását, a Göndöcs-kert és környezetének integrált fejlesztését, a szálláshelyek bővítését, korszerűsítését, az Almásy-kastély jövőre induló felújítását. Mindez nagyságrendileg 10 milliárd forint értékű beruházást jelent.

A további előrelépés érdekében már megfogalmazódott és tervezés alatt van egy újabb attrakció, ami az úgynevezett Szigeterőd megvalósítását célozza meg – folytatta a sort a képviselő, aki a szakszerű, kitartó, szorgalmas csapatmunka eredményének nevezte az AquaPalota megszületését.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő az egészségturizmusban rejlő lehetőség szempontjából elemezte a fejlesztést. Külön szólt azokról az egészségügyi beruházásokról, amelyeket már végrehajtottak, illetve jelenleg is zajlanak Gyulán. Ezen a területen is mintegy 10 milliárd forintos munkálatok valósulnak meg a városban.

Az ünnepségen Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, Gyula ebben az uniós ciklusban megragadta a lehetőségeket, hatékonyan hívta le az uniós forrásokat. Azt is bejelentette, a múlt héten döntött a kormány arról, hogy a várfürdőben levő mintegy 40 millió forintnyi tulajdonrészét a városnak ajándékozza.


Boros László Attila, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, az új élményfürdő megnyitásával helyére került a városban évek óta tudatosan zajló fejlesztési mozaik egyik legékesebb, legmeghatározóbb darabja.

A közel 6400 négyzetméter alapterületű AguaPalota légies vonalvezetése, hatalmas üvegfelületei, a természetközeli színek, a csúszdák, így a Magyarországon egyedülállóan felfelé tartó Fel(l)ejtő csúszda, a vízibarlang közepén aláhulló vízesés, a medencék mind mind az egyediséget hivatott erősíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!