Közélet

2007.04.25. 19:26

Felvételi: továbbra is hódítanak a divatszakok

Idén országosan több mint százezren jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe. A jelentkezők létszáma némileg csökkent az előző évhez képest, a jelentkezések száma azonban mintegy öt százalékkal nőtt.

Cs. I. - K. E. - L. J.

A diákok kihasználták azt az újdonságot, hogy a felvételi eljárás díjáért három szakra is lehetett jelentkezni. A közoktatási tárca közlése szerint egy-egy diák átlagosan négy helyre adta be jelentkezését. Összeállításunkban arra voltunk kíváncsiak, a megye, illetve a régió főiskolái, egyeteme iránt milyen volt az érdeklődés.

Megyénkben a Tessedik Sámuel Főiskola szarvasi és békéscsabai karaira, valamint gyulai egészségügyi fakultására, illetve a Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjába jelentkezhettek a diákok. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sok érettségiző tanulna tovább a Szegedi Tudományegyetemen is. Addig azonban, amíg kiderül, kit hová vettek fel, melyik felsőfokú intézményben kezdheti ősszel gólyaként az őszt, még érettségi vizsga és felvételi is vár a fiatalokra.

— Elégedett akkor leszek, ha a ponthatár meghúzásakor kiderül, hogy 1200-1300 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Tessedik Sámuel Főiskolán — nyilatkozta lapunknak dr. Patay István, az intézmény rektora. — Egyelőre azonban csupán annyi biztos, hogy a Tessedik Sándor Főiskola nappali és levelező tagozataira összesen 2434-en adták be jelentkezési lapjukat, közülük 978-an jelölték első helyen intézményünket.

Dr. Patay István rámutatott arra, hogy a felsőoktatásban az utóbbi két évben országosan megfigyelhető a jelentkezők számának drasztikus csökkenése. Míg a korábbi években 140-150 ezren szerettek volna egyetemen vagy főiskolán továbbtanulni, idén már csak mintegy 110 ezren. Ugyancsak országos jelenség a levelező tagozatokra jelentkezők arányának csökkenése. A Tessedik Sámuel Főiskolán például a 2003/2004-es tanévben még a levelezős hallgatók voltak többségben, az idei jelentkezők között ez az arány már a 40 százalékot sem éri el.

— A hallgatók számának csökkenése önmagában nem volna baj, ha mindez a minőség javulásához vezetne, s a finanszírozást is olyan módon alakítanák át, hogy a fenntartás biztosított legyen. Bízom abban, hogy ez valóban így is lesz — fogalmazott dr. Patay István.

A Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjában a felsőfokú szakképzést igyekeznek fokozatosan visszaszorítani. Áttérnek az alapképzésre. A turizmus, vendéglátás és gazdálkodási menedzser alapszakok iránt van főleg érdeklődés. A 3 éves képzés féléves gyakorlattal párosul. — 38 középiskolában jártunk, ahol a tanulók komoly érdeklődést mutattak a Kodolányi iránt. A nyílt napon 310 látogatója volt intézményünknek. Szeptembertől egyébként az alapképzést távoktató formában kezdjük — mondta dr. Janowszky Sándor. Az igazgató szólt a másoddiplomára készülőkről is. Népszerű a család- és gyermekvédelmi szak, az egészségfejlesztő és mentálhigiénikus, a nemzetközi marketing, a nyelv és beszédfejlesztő pedagógus szak, valamint a tánc- és drámapedagógia és a gazdasági, informatikai menedzsment.

— Az elmúlt évek adatai alapján a Szegedi Tudományegyetemre legtöbben a régió középiskoláiból jelentkeznek: egyetemünk a Csongrád megyében tanuló diákok körében a legnépszerűbb. Hasonlóan sokan választják a Szegedi Tudományegyetemet a Békés megyei diákok, elsősorban az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnázium tanulói  — tájékoztatta lapunkat Gusztosné Thékes Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa. Az egyetemen a legnépszerűbb szak az orvosi, ugyancsak nagy számban jelentkeztek jogásznak, fogorvosnak, gyógyszerésznek, pszichológusnak, valamint kereskedelmi és marketing szakra is.

Több diákot is megkérdeztünk, mi motiválta jelentkezését az adott szakra. Mint kiderült, a szülők nem befolyásolják gyermekük választását, a középiskolák azonban  a tehetséggondozással segítséget nyújthatnak a döntésben. Több fiatalt a divatszakok vonzanak. Vannak, akiknek az is szempont, hogy a főiskola vagy egyetem elvégzése után mennyit lehet keresni az adott foglalkozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!