Hírek

2007.03.30. 19:18

Sörözés közben egyeztetett Gyurcsány és Topolánek a rakétavédelemről

A Csehországban és Lengyelországban tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer és az európai energiapolitika is téma volt a cseh miniszterelnök budapesti tárgyalásain.

Vég Márton

„Csehországnak joga van kétoldalú szerződést kötni az amerikai rakétavédelmi rendszerhez kapcsolódásról, ugyanakkor Prága nemcsak NATO-partnereivel, hanem Oroszországgal – Putyin elnök nemrég fenyegetésnek nevezte a rakétapajzsot – is konzultálni fog a kérdésről” – mondta pénteken Mirek Topolánek, miután tegnap négyszemközti megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc kormányfővel a parlamentben. Hozzátette, hogy előreláthatóan egy évet vehet igénybe, mire a cseh törvényhozás meghozhatja a végső döntést.

„Nem kétséges, hogy a Csehországba tervezett radar, illetve a rakétavédelmi rendszer Lengyelországba szánt elemei Európa jelentős részét védik majd” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki kollégájával három órát egy pesti sörözőben is eltöltött. A miniszterelnök hozzátette, hogy energiapolitikai kérdésekben teljes az egyetértés a két ország között, mert a gázszállítások biztosítása közös érdek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!