Hírek

2007.03.06. 18:54

Új törvény a korrupció ellen

Új közpénzügyi törvényre van szükség a közélet tisztaságának növelése, valamint a korrupció által okozott, éves szinten több száz milliárd forintra becsült kár csökkentése érdekében – ezt állapította meg keddi megbeszélésén Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Z. M.

Kovács Árpád elmondta: az ÁSZ kidolgozta, és várhatóan áprilisban a parlament elé is viszi 15 pontból álló javaslatát. Az ÁSZ elnöke szerint az új jogszabály olyan törvény lehet, amely visszahat a pártfinanszírozásra, az adórendszerre, illetve a gazdaság valamely területére. Kovács Árpád hangsúlyozta a közélet átláthatósága növelésének fontosságát is. Kóka János a fentiekkel kapcsolatban leszögezte: fontos lenne, hogy még ebben a kormányzati ciklusban megszülessen a törvény.

Az útgazdálkodási és koordinációs igazgatóság már megállapított jogsértését firtató kérdésre válaszolva Kóka János elismerte, hogy egyre kevesebb ugyan, de előfordul még hiba. Ugyanakkor jó eredménynek tartotta, hogy az út- és autópálya-építéseknél a kivitelezési díjakat 20-30-40 százalékkal is csökkenteni lehetett az átláthatóbb szabályozásnak és a versenynek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!