Hírek

2005.09.10. 00:00

Pórázon tartott feleségek

Okszana Robszkij orosz írónő bestsellert írt a gazdag moszkvai feleségek életéről. Három házassággal a háta mögött testközelből ismeri a helyzetüket.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Szépek és szegények. Az orosz lányok gazdag férjről és luxusról álmodnak, de számukra ismeretlen fogalom a házassági szerződés.
[/caption]„Váljunk el! – mondtam nyugodtan, és a szemébe néztem. Na jó! – bólintott elégedetten a fejével. Megfordultam, és aludni tértem.” Így fejeződik be egy orosz házasság története az orosz bulvárirodalom legújabb üdvöskéje, Okszana Robszkij könyvében. Hasonlóképpen zajlódhatott le kilencévi házasság után a saját válása is, a harminc körüli ifjú dáma életében immár harmadszor, pontosabban második férjét annak egy üzleti vetélytársa takarította el az útból. Kettesben töltött mozgalmas éveik eredménye egy nyolcéves kislány és egy mély pillantás a moszkvai gazdagok és szépek életébe. Regényei a Rubljovszkaja közben játszódnak, Moszkva délnyugati peremvidékén. „Különböző stílusú házak, helikopter ajándékba” – ilyen reklámfeliratok verbuválják az ügyfeleket Oroszország milliomosainak és milliárdosainak egyfajta rezervátumában. 110 milliárd dollár, az orosz brutto nemzeti össztermék csaknem egynegyede az amerikai Forbes magazin szerint mindössze harminchat orosz birtokában van, a legtöbbjük háza ezen a környéken emelkedik.

Magas falak ölelik körül az inkább csicsás, mint ízléses villákat. Itt lakik Borisz Jelcin volt és Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök, Pjotr Aven bankár, Vagit Alekperov olajmágnás, Jurij Lucskov moszkvai főpolgármester – akinek dollármilliárdos felesége Oroszország leggazdagabb asszonya –, s a popsztárok mellett idetartozott börtönbe vonulása előtt Mihail Hodorkovszkij is. A kastélyhoz hasonlatos rezidenciák parkjában lóistállók és leszállóhelyek helikopterek számára. Ebben a világban mozognak Okszana hősei. „Fontos a számomra, hogy olyanról írjak, amit ismerek” – magyarázza az írónő. Gyilkosság, válás és happy end mellett jó felépítésű, elegánsan öltözködő feleségeket ábrázol, akik boldogok, hogy kifogták a saját mágnásukat. Akik kevésbé átlátható bizniszeikben meggazdagodva sokszor szexuális eszközzé alacsonyított, készséges szeretőket tartanak. A feleségeknek kizárólag azért fáj a fejük, jól bevált eltartójuk nehogy fiatalabbra cserélje őket. A Rubljovszkán – ahogy a vidéket becézik – ismeretlen fogalom a házassági szerződés.

Az orosz folklór és az újgazdagok

„A gazdag feleségek délután kettő körül kelnek csak föl” – mondja a „Tér a Nap alatt” nevű helyi fodrászszalon stylistja, Roman Kondratov –, „fitneszstúdiókba járnak, fürdőbe, meg hajszobrászukhoz. Olyanok, mint a karácsonyfa: tele drága ékszerekkel.” A kilencvenes években még számos vicc keringett róluk. Például: találkozik két újgazdag. Egyikük sugárzik a boldogságtól: „Most vettem egy Versace-nyakkendőt háromezer dollárért!” Mire a másik: „Hülye, a sarki boltban ötezerért megkaphattad volna!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!