Közélet

2016.12.02. 17:15

Költöznek a kastélyból, épül az iskola Geszten

Javában zajlanak a munkálatok Geszten, a Kossuth utcában, ahol elkezdődött az általános iskola építése is az óvodát, konyhát és étkezdét érintő fejlesztés után. A Tisza-kastély felújítása az általános iskola kiköltözését követően kezdődhet meg, várhatóan a jövő év második felében.

Licska Balázs

Elkezdődött Geszten az Arany János Általános Iskola elhelyezéséhez szükséges vadonatúj épület és tornaterem építése, az alapkövet nemrég helyezték el. A beruházó Nemzeti Sportközpontoknál elmondták: sikeres közbeszerzési eljárást folytattak le, majd a nyáron a legelőnyösebb ajánlatot tevő céggel megkötötték a vállalkozási szerződést a tervezésre és a kivitelezésre.

A Nemzeti Sportközpontoknál ismertették azt is, hogy a kormány 800 millió forintot biztosított az általános iskola és a tornaterem megvalósítására. A létesítendő épület nettó alapterülete 1 900 négyzetméter lesz, amely két nagyobb, egymással közvetlenül összekötött funkcionális egységből áll.

Az oktatási szárny 1 200 négyzetméteres lesz: az magában foglal nyolc tantermet, két szaktantermet szertárral együtt, informatikai és egyéni foglalkoztatót, könyvtárat, illetve tantestületi helyiségeket, mint ahogy vizesblokkokat. Emellett tárolókat és közösségi térként funkcionáló aulát is tartalmaz. A testnevelési óráknak helyet adó tornatermi szárny 700 négyzetméteres lesz. Abban lesz egy nagyjából 460 négyzetméter tornaterem, egy 60 négyzetméteres szertár, valamint több öltöző, vizesblokkokkal együtt.

A Nemzeti Sportközpontoknál megosztották, a teljesítési határidő a szerződéskötéstől számított 470 nap, vagyis a beruházás nagyjából jövő év második felében, a következő tanévre készülhet el. Az általános iskola is akkor költözhet ki a Tisza-kastélyból (jelenleg a rezidenciában székel).

A Miniszterelnökségnél elmondták: a kúria felújítása várhatóan 2017-ben kezdődik el, de a pontos időpont nagyban függ az épületben most működő általános iskola költözésétől. A munkálatok a tervek szerint 2018-ban fejeződnek be.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program felhívására – amely érinti a geszti Tisza-kastély felújítását is – a Forster Központ még nem nyújtott be támogatási kérelmet, az is a költözéstől függ. Hogy a korszerűsítésre, fejlesztésre mennyit szánnának, még nem tudni pontosan.

Az elképzelések szerint a kúria kulturális és turisztikai funkciókat is ellát majd. A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében a Tisza-kastély esetében a cél végsősoron egy Tisza-emlékhely kialakítása az egykori birtokon – folytatták a szaktárcánál.

A geszti Tisza-kastélyban jelenleg nem zajlanak munkálatok a tervezett felújítás kapcsán, tekintettel arra, hogy az általános iskola zavartalan működése érdekében semmilyen roncsolásos vizsgálatot – így restaurátori kutatást, falkutatást - nem lehet végezni. Ezek is a költözést követően várhatók. Ugyanakkor a tudományos előkészítési munkálatok már lezárultak.

Kutatások előzik meg a felújítást
Ha a Tisza-kastély üressé válik, akkor először restaurátori kutatások kezdődnek, amelyek feltárnák a jelenleg nem látható kifestéseket, díszeket. Ezt követi a falkutatás, amely a rezidencia építéstörténetét hivatott feltárni. Két korábbi lakóház maradványa sejthető, a kúria valószínűleg ezek összeépítésével, átalakításával nyerte el mai képét. A kutatásokkal feltárnák a rejtett értékeket, hogy azokat aztán mindenki számára megismerhetővé, bemutathatóvá tegyék. Ezen munkálatokkal párhuzamosan kerttörténeti kutatások folyhatnak a Tisza-kastélyt körülölelő parkban.

Címkék#Geszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!