Közélet

2016.10.13. 12:37

Helló, meló! – ezreket várnak a pályaválasztási vásárra

Harminchat középfokú iskola, hat felsőoktatási intézmény több kara, nyolc felnőttképzési intézmény és több mint ötven munkáltató képviselteti magát a csütörtökön délelőtt megkezdődött, és pénteken is zajló „Helló meló, na de melyik szakma...” című, a Békés Megyei Kormányhivatal által szervezett pályaválasztási vásáron. A Csaba Parkban rendezett programra mintegy 6000-7000 érdeklődőt várnak.

Fotó: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

A komoly hagyományokra visszatekintő rendezvény legfontosabb célja, hogy olyan információt nyújtson a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló általános iskolák, közép- és felsőfokú intézmények tanulói, valamint a pályakorrekciót tervező felnőttek számára, amellyel segíthetik a munkaerő-piaci igényekhez igazodó döntés meghozatalát, a későbbi sikeres elhelyezkedést.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő köszöntőjében éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok számára milyen fontos döntés megválasztani az irányt, amin elindulnak. Mint kiemelte, a kétnapos rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a lehető legteljesebb információt kapják, és az első lépést megtegyék.

Palotás József, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese úgy fogalmazott, a diákok napja a csütörtök és a péntek, ami hozzájárulhat a pályaválasztási döntéshez, a sikeres, a képességek kibontakoztatását segítő pályaválasztáshoz.

— A standok sokszínűsége, a kínálat egyaránt hozzájárulhat ehhez — hangsúlyozta a szakember, aki külön kitért arra, hogy mennyire lényeges a saját érdeklődésnek és adottságoknak megfelelő hivatást választani.

Dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője részletesen szólt a programokról. Elmondta, az Innovatív Technológiák Utcájában olyan Békés megyei cégek mutatkoznak be, amelyek innovatív eljárások alkalmazásával mintaként szolgálhatnak más vállalkozások számára, illetve alternatívát kínálnak a tanulók részére a jövőbeni munkahelyükkel kapcsolatban is.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Imre György
[/caption]

A Kis Mesterek elnevezésű játék és a TOP20 pályakerék a húsz hiányszakma megismerésében nyújt segítséget a fiataloknak. A Pályaorientációs sziget idén is sokrétű szolgáltatást biztosít, a rendezvényre ellátogatókat tárlatvezetéssel, érdeklődést vizsgáló kérdőívekkel, szakmamozival, nyelvi tesztekkel és grafológiai vizsgálattal várják.

A rendezvényhez kísérő programok is csatlakoznak, úgy, mint az üzemlátogatás, a Legszebb Kiállító Díj, illetve különböző színpadi programok.

A belső térben nem bemutatható szakmákat a Szakmasziget elnevezésű sátrakban és az azok melletti területeken mutatják be.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Imre György
[/caption]

A program új eleme az Ovis Szakmavilág: a pályaválasztás elősegítése óvodásoknak. A nagycsoportosok szervezetten, négy szakmacsoportban próbálhatják ki a különböző foglalkozásokat, amelyek játékos formában, „kicsiben” jelennek meg. A tevékenységek kipróbálásával párhuzamosan interaktív bábelőadást is tartanak.

A pályaválasztási vásár célcsoportjai ezzel együtt az általános iskolák 7. és 8. osztályos diákjai, a középfokú oktatási intézmények 11. és 12. évfolyamos tanulói, a szakmával nem rendelkező, vagy szakmaváltásra szoruló középfokú oktatási intézményekben végzett fiatalok, a szakmájukban elhelyezkedni nem tudó álláskeresők.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Imre György
[/caption]

Az eseményen jelen van a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, az Új Nemzedék Békéscsabai Közösségi Tér, valamint egyéb pályaválasztással érintett szervezetek is. Határon túli munkaügyi szervezetek is részt vesznek látogatóként a rendezvényen.

Az oktatási intézmények az általuk oktatott szakmákat, a továbbtanulási lehetőségeket ismertetik, a diákok kipróbálhatják az egyes szakmákat a gyakorlatban. A munkáltatók szakmabemutatót tartanak, amelyek részeként a fiatalok interaktív módon megismerhetik a munkafolyamatokat és a munkaeszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!