Közélet

2016.08.25. 19:30

Útfelújítás nyolcmilliárdból

Uniós és költségvetési forrásból csaknem 8 milliárd forintot szánnak Békés megye útjainak felújítására 2017-ben — tájékoztatta lapunkat Dankó Béla, megyei útügyi biztos, országgyűlési képviselő. A Komplex Útfelújítási Program és a Terület- és Településfejlesztési Program keretében egyaránt lesznek munkálatok.

Papp Gábor

Fotó: Imre Gyorgy

Dankó Béla elmondta, a tervek szerint 2017-ben főként alsóbbrendű utakat érintenek a fejlesztések. A belső forrásokból finanszírozott komplex útfelújítási program részeként 2017-ben Békés megyében 12 útszakasz, összesen 28,5 kilométer hosszon újulhat meg 4,3 milliárd forintból. Tartaléklistán szerepel további 6,4 kilométer szakasz felújítása egymilliárd forint értékben, a képviselő reményei szerint erre a 7 szakaszra is tudnak majd forrást szerezni.

A 2017-es Komplex Útfelújítási Program kapcsán kiemelte, választókerületében négy útszakasz újul majd meg 7,3 kilométer hosszan, 1,09 milliárd forint értékben. A részletekkel kapcsolatban kifejtette, a projekt keretében a Szarvas-Orosháza út szarvasi belterületi szakasza 900 méteren, várhatóan 135 millió forintból, a békésszentandrási bekötő út, a település fő utcája, a régi 44-es néven „elhíresült” szakasz 2523 méter hosszan 370 millió forintból újulhat meg.

Ugyancsak rekonstrukciós munkálatok folynak majd a Békés-Kondoros úton, még pedig Murony belterületén 371 méteren 55 millió forintból, valamint az Örménykút-Kardos szakaszon 3529 méteren 530 millió forintból.

A tartaléklistán a körzetet érintően a Mezőberény-Szarvas út két szakasza szerepel 1323 méter hosszúságban, ami szinte járhatatlan. Ha azonban sikerül pluszösszeghez jutni, akkor nagyot lehetne előrelépni a területen.

Hozzátette: jóváhagyták a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből megvalósuló útfejlesztések listáját is, azon Békésből 13 útszakasz, 24,6 kilométer hosszon szerepel, összesen 3,6 milliárd forint értékben.

A TOP részeként a körzetben a Dévaványa-Gyomaendrőd út két szakaszon újul meg 4,6 kilométer hosszúságban, 817 millió 245 ezer forintos összegből.

Dankó Béla hozzátette, a Belügyminisztérium önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekre kiírt pályázatán összesen tizenegy Békés megyei település nyert. Ezekből nyolc szakmai anyag ugyancsak útfejlesztésre vonatkozik. A körzetben Körösladányban és Kardoson valósulhatnak meg ilyen jellegű munkálatok.

Az útügyi biztos kitért arra, hogy az idei komplex útfelújítási program részeként megvalósuló fejlesztések jó ütemben haladnak. Pénteken adták át a Körösladány belterületén elkészült, a 47-es utat érintő rekonstrukciót. Az Okány-Vésztő szakasz műszaki átadás-átvétele már zajlik. A Kondorost érintő, illetve a Szarvas-Csabacsűd szakasz felújítása tart. A közös ezekben az utakban, hogy valamennyi az erős igénybevétel miatt rossz állapotba került, így nagy szükség volt a felújításra.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!