Kék hírek, bulvár

2016.08.25. 13:40

Az autóval fedezte volna a tartozását, de inkább másnak adta el

Több mint 7 millió forintos tartozást halmozott fel egy vállalkozó, ezért jelzálog került az autójára. Ebből fizette volna a tartozása töredékét, de inkább másnak adta el a kocsit, az árát pedig megtartotta.

BEOL

Az ítéletben megállapított tényállás szerint a vádlott egyéni vállalkozásként működő vállalkozása és a sértett között 2009. május 13-án egy tartozáselismerő nyilatkozat jött létre, mely szerint a vádlottnak 7 159 395 forint lejárt tartozása állt fenn a sértett felé – tájékoztatta lapunkat dr. Marton Erika, a Gyulai Törvényszék sajtószóvivője.

A tartozás fedezetének biztosítása érdekében a sértett 2009. május 13-án ingó jelzálogjogot alapított a vádlott tulajdonát képező Volkswagen típusú gépjárműre. Ugyanezen a napon a vádlott és a sértett között vételi jogot alapító szerződés is létrejött, melynek alapján a Volkswagen típusú gépjárműre 2014. május 13-ig terjedő időszakra a sértettnek vételi jogot engedett. Ezen időszakban a vételi jogot a sértett bármikor gyakorolhatta.

A vádlott a tartozását nem fizette meg, ezért a sértett 2010. február 17-én gyakorolta vételi jogát, és felszólította a vádlottat a gépjármű átadására. A vádlott azonban nem adta át a 800 000 forint értékű járművet, hanem 2011. november 11-én egy orosházi benzinkúton eladta. A vételárral nem számolt el a sértett felé, így meghiúsította a sértett követelésének részbeni kielégítését. A vevő nem tudta, hogy a jármű vételi joggal terhelt, és 2012-ben továbbértékesítette.

A Gyulai Járásbíróság előtt Sz. Gy. vádlottal szemben tartozás fedezete elvonásának bűntette miatt indult büntetőügyben 2016. augusztus 24. napján  jogerős ítélet született. A vádlottat a bíróság tartozás fedezete elvonásának bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 100 000 forint pénzbüntetésre ítélte. Kötelezte a vádlottat 188 332 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!