Kultúra

2016.08.25. 12:00

Pályázatból bővítenék a Munkácsy Mihály Múzeumot

Kétszázmillió forintra pályázik Békéscsaba önkormányzata az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból a Munkácsy Mihály Múzeum bővítésére. Erről döntött soron kívüli, csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

M. P. M.

Soron kívül ülésezett a békéscsabai képviselő-testület csütörtökön. Mint azt Szarvas Péter polgármester a tanácskozás elején elmondta, több olyan ügy merült fel az elmúlt hetekben, melyek mielőbbi döntéshozatalt igényelnek.

A közgyűlésen kiderült, a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum 200 millió forint, vissza nem térítendő támogatás elnyerésére pályázik. Az összegből az intézmény főépületét „kötnék össze” a Jankay-Tevan hagyatéknak otthont adó szárnnyal. Ando György, a múzeum igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a 197 négyzetméteresre tervezett, aulaszerű helyiség kialakítására komoly igény van. Egyrészt, a bővítés után javulna az átjárhatóság, másodsorban egy olyan kiállítótér jöhet létre, melyben a kortárs művészek időszakos tárlatait helyezhetnék el. A közgyűlés egyhangúlag támogatta az önerőt nem igénylő pályázat beadását.


Döntött a grémium arról is, hogy a város többletforrással támogatja a helyi orvosi ügyeleti rendszer működését. Mint az előterjesztésből kiderült, az orvosok és az asszisztencia bérezését, személyi díját egyaránt megemelik. Eszerint az eddigi 210 helyett 293 forint/fő/év hozzájárulást biztosít a megyeszékhely. Így az éves 13 millió forintos támogatáson túl további 8 millió forintos támogatást ad erre az esztendőre a város a rendszer fenntartására.

Szó esett az ülésen arról is, hogy a 8-as számú (Lencsési út 13.) területi ellátási kötelezettséggel működő felnőtt háziorvosi körzetet ellátó Dr. Pécsi-Huszár Zoltán háziorvos július 12-én bejelentette az önkormányzatnak, hogy a praxisjogát október elsejével el kívánja idegeníteni. Utódja dr. Varga Edit Brigitta háziorvos lesz, aki Békéscsabáról elszármazott szakember.


A testület arról szintén határozott, hogy új, nyílt közbeszerzést írnak ki a Kórház utcai stadion bővítésére, lévén az előző eljárás eredménytelenül zárult. Mint ismert a város 1,1 milliárd forintot nyert az gyepszőnyeg rendbetételére, az északi lelátó lebontására és egy új felépítésére, valamint a déli lelátó átalakítására.

Szarvas Péter polgármester közgyűlést követő sajtótájékoztatóján a fentebb felsoroltakon túl szólt arról is, hogy a város újabb összeggel támogatja a nyomdászképzést, azon belül a nyomdászoktatók letelepedését Békéscsabán. A polgármester ugyancsak kiemelte az Alföld Vívóakadémia sikeres pályázatát, melynek köszönhetően egy új, nyolcvan négyzetméteres épülettel bővülhet a komplexum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!