Közélet

2016.07.20. 18:14

Békésben is ellenőrzik a boltokat

Az előző évek gyakorlatának megfelelően a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára július 1. és augusztus 31. között nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el az ország egész területén. A vizsgálatok Békés megyében is folyamatosan zajlanak.

Papp Gábor

Mint az a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály tájékoztatásából kiderül, a nyári szezonális ellenőrzés több célterületet érint. A szakemberek a szezonálisan üzemelő, illetve idegenfogalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeket, fesztiválokat, vásárokat, kézműves vásárokat egyaránt felkeresik majd. Kiemelt figyelmet fordítanak a fagylalt előállításra és forgalmazásra, az utcai vendéglátásra („food street”), büfékocsis és mozgó vendéglátásra („food truck”), valamint tojáscsomagoló létesítményekre.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács valamint a tejtermelők és -feldolgozók képviselőinek többszöri jelzése alapján áprilisban elrendelt, nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített fogyasztói UHT tejekre irányuló célellenőrzés a nyári időszakban is folyik. A termékekből laboratóriumi vizsgálatok céljára mintát kell venni.

A nyári vizsgálatok során kiemelten ellenőrzendő termékek közé tartozik a külföldi eredetű UHT tej,  a fagylalt — a mintavételt adagoló pultból, fagylalt, illetve kanállal adagolt jégkrém esetében kell elvégezni —, a fűszerezett, pácolt előkészített húsok, a „grill” termékek, a sült halak, halételek, a sütőolaj, kerámia konyhai edények, fazekas termékek. Utóbbi esetben a mintavételt nem ipari, hanem kisipari, kézműves mázas főzőedényekből kell venni. Emellett a külföldről származó, különösen a kisméretű „S” jelzésű étkezési tojásokból és az étolajok szintén vesznek majd mintákat.

A mintavételeket, ellenőrzéseket minden esetben az illetékes járási hivatal koordinálja. A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés tapasztalatairól, eredményeiről előreláthatóan szeptemberben várhatók adatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!