Közélet

2016.06.26. 07:09

Könnyebb fogásokat kívánunk a nagy melegben

A nagy melegben sokkal kevésbé kívánjuk a megterhelő nehezebb húsételeket, és a könnyebb, zöldségeket, gyümölcsöket tartalmazó fogásokat részesítjük előnyben. Ambrus György olimpiai és világbajnoki aranyérmes gyulai Venesz-díjas mesterszakáccsal a szezonális gasztronómiai lehetőségekről is beszélgettünk.

Papp Gábor

Fresh Organic raw Bacon Wrapped Asparagus on wooden table

Fotó: Getty Images/iStockphoto

— A téli hónapok nehezebb ételeit követően szervezetünk szinte természetes módon igényli a ropogós, friss zöldségeket, gyümölcsöket — fogalmazott elöljáróban a szakember.

A spárga például levesnek, salátának és főételnek egyaránt kiválóan alkalmas. Remek előétel, vagy köret például a vajon párolt baconba csavart spárga.

A levélzöldek ugyancsak roppant ízletesek és egészségesek, amelyek közül Ambrus György a parajt, a spenótot emelte ki.

— Salátaként is kiváló, de a klasszikus főzelék is méltán népszerű — ecsetelte. — Személy szerint leginkább teljes kiőrlésű kenyérből készült, minőségi olajon vagy vajon sütött bundás kenyérrel ajánlom. A régi bő zsiradékban kisütött bundás kenyér alapvetően ront egyébként roppant kedvező hatásán.

A friss zöldségek közül, a sárgarépa, a zeller és petrezselyem egyaránt egészséges, a hőkezeléssel ugyanakkor bánjunk visszafogottabban, hiszen ellenkező esetben veszíthet az értékéből.

A kovászos uborka sokak kedvence, amihez Ambrus György egy speciális receptet is ajánlott, amely szerint a finomság szőlőlevéllel, kaporral és sós meleg vízzel készül. Főételekhez, de krémleves alapanyagának egyaránt kiváló, tartósítószert nem tartalmaz.

Aki a primőröket, a paprikát, a paradicsomot kedveli, szintén sok finomságot készíthet. A mesterszakács ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy például egy lecsó élvezeti értékén sokat ronthat a paradicsom héja. Ennek ellensúlyozására azt érdemes körülbelül egy másodpercre lobogó vízbe, majd hideg vízbe tenni, amit követően a héj könnyen lehúzható. A lecsó pedig ízlés szerint rizzsel, tojással, kukoricával egyaránt tálalható. A sót pedig akár friss zöld fűszerekkel is kiválthatják, akik ezt a megoldást választják.

A dinnye- és tökféleségek ugyancsak számtalan variációt kínálnak. A tökfőzelékből pürésítve kiváló krémleves kerülhet ki egy kis odafigyeléssel bárki keze alól, ami tökmaggal és tökmagolajjal egyaránt tálalható.

— A nyári időszakban nyugodtan kiválthatjuk a megszokott köreteket, a rizst és krumplit friss salátákkal — fűzte tovább a gondolatot a szakember. — Olívaolajjal, citrom- vagy lime-lével sokak kedvencei lehetnek. Jót tesz a salátának, ha tálalás előtt jeges vízbe tesszük, így még a kicsit fonnyadtabb darabok is visszanyerhetik zamatosságukat. Ezután szervírozzuk azt hideg üvegtányéron. Nyáron halat, pulykahúst, csirkét lesütve vagy párolva fogyasszunk inkább.

A mesterszakács végül azt is ajánlotta, hogy a megfelelő fogásokhoz használjunk különböző magvakat. A serpenyőben megpirított fenyő, napraforgó-, len-, tök- és szezámmag egyaránt kellemes textúrát ad az ételeknek, kellemesen ropogós élményt biztosít a fogáshoz.

Dinnyemag: nem kiköpni, megenni!
A görög- és sárgadinnye sokak kedvence. Önmagában vagy váltogatva mindkettő egy sikeres diéta része is lehet. Kevesen tudják, hogy a görögdinnye magja extra egészséges. Ambrus György kiemelte, azt célszerű összetörve fogyasztani, mert csak úgy érvényesülnek az élettani hatásai. Az érrendszeri és a reumatikus betegségekre egyaránt hatékony. Egy dinnyesalátán remek díszítésként és kiegészítésül szolgálhat.

A sárgadinnye egy-egy parfé számára is ideális alapanyag. Feldarabolva tejszínnel pürésítve, majd lehűtve kiváló csemege és desszert az asztalokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!