Közélet

2016.04.30. 17:18

Betondzsungel: menni vagy nem menni?

Egyesek azonnal lécelnének a betondzsungelből, ha tehetnék, mások viszont maradnának. Körkép Békéscsaba belvárosából és a Lencsési-lakótelepről azok után, hogy Lázár János miniszter azt mondta: nem a panelok felújítását kellene támogatni, hanem azt, hogy az ott élők kertes házakba költözzenek.

Licska Balázs, Fotó: Imre György

Fotó: IMRE GYORGY

Lázár János szerint a harminc-negyven éve épült panelházak életciklusuk végéhez értek, és nem a felújítás – a hőszigetelés és a nyílászárócsere – jelenti a probléma megoldását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter inkább ahhoz adna támogatást, hogy az emberek kertes övezetben élhessenek, oda költözhessenek.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint Békés megyében majd’ tízezer panellakás található: ezek döntő többsége a hetvenes és nyolcvanas években készült – 4612 az 1971 és 1980, 4813 pedig az 1981 és 1990 közötti időszakban –, elenyésző része a hatvanas években, illetve a rendszerváltást követően. A Békés megyei panellakások 51 százaléka Békéscsabán található, és a megyeszékhelyen a megyei átlagnál magasabb, 19 százalék a panel ingatlanok aránya.

– Már régóta, több mint harminc éve panelban élek. Szeretem, mert minden közel van, a boltok és a posta is – mondta egy néni, aki egy belvárosi társasház előtti minikertben dolgozott, egy életlen késsel gyomlált. Mint mondta, semmi esetre sem költözne kertes házba. A felvetésre, hogy akkor lenne saját területe a kertészkedésre, azt mondta: most is csak azért ténykedik, mert ha ő nem, akkor senki nem tenné rendbe a pár négyzetméteres kertet.

– Igaza van Lázár Jánosnak – mondta kutyasétáltatás közben Domokos Józsefné, aki – amióta felépült, azaz 36 éve – a Petőfi utcai tízemeletesben él. Hozzátette, hogy a gyerekek tekintetében mindenképpen jobb lenne a kertes ház, illetve könnyebb lenne állatot is tartani. Ő már nem is venne panelt. Hogy mégis mi szól mellette? Nem kell annyit takarítani, a központi fűtés révén nem kell a melegről önállóan gondoskodni.

– Ha adnak hozzá pénzt is, azonnal megyek kertes házba. Gyermekkorom óta szinte mindig panelben éltem, amit sosem szerettem, egy kaptár az egész – fogalmazott élesen a kedvesével babakocsit tologató Pintér Zsolt. Hozzátette, a kertes ház nagyobb szabadságot adna, és akkor nyugodtabb, csendesebb környezetben élhetnének. Egyetértett abban Domokos Józsefnével, hogy a társasházban másokhoz is kell, pontosabban kellene alkalmazkodni.

– Hogy nem lenne a belvárosban? Öt perccel többet kellene akkor biciklizni. Ez viszont nem lehet probléma – folytatta. Pintér Zsolt szerint a kertes házat olcsóbban is fenn lehetne tartani, mint egy panelt: nem kellene közös költséget fizetni, illetve felújítási hozzájárulást, aminek véleménye szerint nincs semmi látszata a Bartók Béla út és a Petőfi utca sarkán lévő tízemeletes épületen.

– Én elégedett vagyok, maradnék – fogalmazott az autóból pont kiszálló, Lencsési-lakótelepen élő Csatlósné Kvasz Kornélia. Mint mondta, nehezen tud járni, nem tud lépcsőzni, így számára kényelmes, hogy a tízemeletes épületben van lift is. Fontos szempont az is számára, hogy nincs egyedül, ha baj van, akkor a szomszédok könnyebben ránéznek. Emellett nincs annyi tennivaló egy társasházban, mint egy önálló kertes házban.

– Azokat a munkákat nem is tudnám megcsinálni, ami egy kert gondozásával jár. A panel hátránya ugyanakkor az, hogy szinte minden közös, így a fűtés is, illetve hogy az épület állapota már eléggé leromlott, sokat kellene költeni a felújítására, arra, hogy otthonosabb, szebb legyen – mondta az immár 26 éve panelban élő asszony.


A Lencsési-lakótelepen, a „kanyarban” babakocsit tologató anyukák is azt mondták, hogy mint mindennek, a panelnak és a kertes háznak is van előnye és hátránya egyaránt. A nagy épületekre már ráférne a korszerűsítés, ugyanakkor kényelmesek abban a tekintetben, hogy nem kell kertészkedni, a szükséges munkálatokat a közös képviselő megteszi. Ezzel szemben a kertes házak gyermekbarátabbak, ott könnyebb elengedni a kicsiket játszani.

A kétszobás belvárosi lakásokat keresik főként
Az 50 és 70 négyzetméter közötti, két szobával rendelkező, erkélyes, 6 és 8 millió forintért gazdát cserélő lakások – közte a panelekkel – a legkeresettebbek – ezt mondták az ingatlanpiaci szakemberek, hozzátéve, azok ára növekedett is az utóbbi időszakban, úgy 10-15 százalékkal. Békéscsabán frekventált terület a belváros, illetve a Lencsési-, a Kazinczy- és a Penza-lakótelep.

Az egyik apróhirdetési portált böngészve az látszik, hogy bár ugyanekkora összegért, azaz 6-8 millió forintért is hozzá lehet jutni kertes házakhoz, azok többsége Békéscsaba szélén, illetve Jaminában található, és az állapotuk általában igencsak leromlott. Felújításra szorulnak, azaz még több millió forintot kellene arra költeni, hogy komfortosak legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!