Közélet

2016.02.11. 15:17

Megyegyűlés: komoly, éles vita a pályázatokról

Éles vita bontakozott ki csütörtökön a megyei közgyűlésen a Békés megyei felzárkóztatási program tárgyalásakor, mely részben arról szól, miként lehetne fellendíteni a sarkadi és a mezőkovácsházi járást. Egyesek szerint a pályázatoknál ez a két kistérség visz majd el sok forrást, és így a többi járás hátrányt szenved. A jövőben a megyei közgyűlés dolgozza ki az értékelési szempontrendszert, nem a területfejlesztési bizottság.

Licska Balázs

Húsz napirendi pontot tárgyalt csütörtökön Békéscsabán a megyei közgyűlés. A legnagyobb vita a Békés megyei komplex felzárkóztatási program kapcsán bontakozott ki, illetve arról, hogy milyen döntési jogkörei legyenek a területfejlesztési bizottságnak.

Bár végül tíz igen voks és hat tartózkodás mellett rábólintott a megyei közgyűlés a Békés megyei komplex felzárkóztatási programra, annak kapcsán éles, háromnegyed órás vita bontakozott ki.

Ennek lényege, hogy egy stratégia készült arról, miként lehet felzárkóztatni a megyét, hogyan lehet kihasználni az egyes európai uniós operatív programokban rejlő lehetőséget a TOP-ra alapozva, valamint a sarkadi és a mezőkovácsházi járás felzárkóztatására is készült egy dokumentum.

Kónya István (Fidesz-KDNP) kérdésére Képes György területfejlesztési osztályvezető és Ruck Márton (Fidesz-KDNP), az illetékes bizottság elnöke elmondta, hogy a stratégiát a területfejlesztési bizottság dolgozta ki, de kikérték a sarkadi és a mezőkovácsházi járás polgármestereinek véleményét is, kérdőíveket küldtek ki, rendezvényeket tartottak. Dudás Árpád, a sarkadi kistérségi társulás alelnöke és Varga Gusztáv, a mezőkovácsházi kistérség elnöke is megerősítette ezt.

Felmerült, hogy a két járás előnyt élvez majd a pályázatok elbírálásánál. Ezt sérelmezte Sinka Imre (Jobbik) is többek között. Mint mondta, nem az a gond, hogy lejt a pálya a két járás tekintetében, hanem az, hogy ez a többi járás rovására megy. Ruck Márton kiemelte: nemcsak a Terület- és Településfejlesztési Programban, hanem más operatív programokban is lehet pályázni. A kidolgozott stratégia pont egy útmutatót ad a fejlesztési lehetőségek dzsungelében minden település számára.

Békés megye egész területén fontos a fejlesztés – hangsúlyozta Zalai Mihály (Fidesz-KDNP). A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: most nem csak úgy adnak pénzt, hanem konkrét feladatok végrehajtására nyerhető el forrás, olyan dolgokra, melyek hosszú távon fenntarthatók. A „félreértést” tisztázva kiemelte: a stratégia nem két járás, hanem egész Békés megye felzárkóztatásáról szól, hiszen erre kapott megbízást a megyei önkormányzat.

Ugyancsak komoly vitát váltott ki, hogy milyen döntési jogkörökkel ruházza fel a megyei közgyűlés a területfejlesztési bizottságot. Varga Zoltán (MSZP) szerint minden eddig átadott megbízást vissza kell venni. Ruck Márton és Zalai Mihály szerint viszont ez kivitelezhetetlen, olyan gyakran kell üléseznie a bizottságnak, sokszor 24 órán belül.

Kónya István javaslatára végül úgy határozott a grémium, hogy az Integrált Területi Program végrehajtásával kapcsolatos előkészítő, véleményező és javaslattevő feladatok legyenek a területfejlesztési bizottságnál, ugyanakkor az nem jogosult a program módosítására. Lényeges változás, hogy értékelési, vagyis a pályázatoknál a pontozási szempontok összeállítása a megyei közgyűlés hatásköre lesz a jövőben megjelenő felhívásoknál – az eddig szintén az illetékes bizottságnál volt.
 
VÉLEMÉNYEK
Gajdos Attila (Jobbik): Úgy vélte, vissza kellene venni a területfejlesztési bizottságnak adott hatásköröket. Szerinte a TOP nem lehet csak két járásé, hiszen a többi járásban is vannak nehéz helyzetben lévő kistelepülések. Nem lehet azt mondani, ők pályázzanak más forrásokra.

Árgyelán György (DK): Már korábban is jelezte, probléma lehet abból, ha a hatásköröket bizottságokra ruházzák át. Egyetértett abban Varga Zoltánnal (MSZP), hogy ha Mezőkovácsháza és Sarkad térsége úgy véli, jó stratégia született, akkor arra rá kell bólintani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!