Közélet

2015.10.02. 19:01

Megnyitották a Kállai Ferenc emlékévet Gyomaendrődön

Emlékévet szerveznek Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész előtt születésének 90. évfordulója alkalmából. Ennek nyitórendezvénye volt a szülővárosban rendezett pénteki program.

Cs. I.

A művész pályájának főbb szerepeiből fotókiállítás nyílt, szobrot avattak a Szabadság téren és gálaműsorral tisztelegtek a pályatársak.

A  Kállai Ferenc Alapítvány, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány, a Pesti Magyar Színház is összefogott a gyomaendrődiekkel, hogy egy tartalmas és méltó programsorozatot állíthassanak össze Kállai Ferenc tiszteletére. Ennek az első jeles eseményét tartották a szülővárosban. A Szabadság téren felavatta Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész Szőke Sándor szobrászművész alkotását, a művészt ábrázoló bronzszobrot. A szoborállítás kezdeményezője a Gyoma és Szülőföld Baráti Kör volt.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Ambruzs-Szabó József
[/caption]
Gyűjtést szerveztek, pályázati forrás bevonásával igyekeztek előteremteni a megvalósításra a pénzt.

Kállai Ferenc özvegyével egyeztettek. Az ovális gránittömbön elhelyezett, bronzból készült szobor egy padon ülve ábrázolja Kállai Ferencet. (Szőke Sándor szobra a művész derűjét és humánumát sugárzó alkotás, inspirálója Keleti Éva 1971 júliusában készült fotója, amelyen kiskutyájával ölében ül Kállai Ferenc.)

Az emlékezéssorozat a Katona József Művelődési Központban folytatódott, ahol a nemzet színészéről készült fotókiállítást Kállai 90 címmel nyitotta meg Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, közreműködött Béres Ilona Kossuth-díjas színművész. A Keleti Éva fotóművész munkáiból válogatott vándorkiállításon több mint 50 kép látható, a Kállai-életpálya jelentősebb állomásait és magánéletének egyes pillanatait mutatják be.

Színházi munkái közül például arról a híres szentpétervári vendégszereplésről is készült fotó, ahol orosz előadásban magyarul játszott A revizorban. A tárlat érdekessége: egy hónap után Gyomaendrődről a fővárosi színházakba kerül. Az a cél, hogy 2016-ban eljusson az anyag vidéki teátrumokba is.

Lapunknak Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke elmondta: az 1925. október 4-én Gyomán született művész pályáját bemutató fotókiállítást szeretnék, ha elsőként a Békéscsabai Jókai Színházban állíthatnák ki.

A pénteki gyomaendrődi program este gálaműsorral ért véget, ahol az öt éve elhunyt Kállai Ferencre pályatársai emlékeztek.

Fotó: Ambruzs-Szabó József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!