Közélet

2015.07.07. 12:51

Megújult helyen kérhetnek segítséget a családok Orosházán

Csaknem 117 millió forintból újította fel és bővítette a családok orosházi átmeneti otthonát az Ökumenikus Segélyszervezet - mondta Lehel László elnök-igazgató a keddi átadási ünnepségen.

MTI

Közölte: a beruházáshoz 110 millió forintot európai uniós támogatásból biztosítottak, ezt a forrást a segélyszervezet saját országos adománygyűjtéseiből csaknem 7 millió forinttal egészítette ki.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta: a kormány elkötelezett abban, hogy a krízisbe került családokat segítse. Ebből a szempontból az átmeneti otthonok a legfontosabbak, mert "otthont teremtenek az otthontalanságban, esélyt az esélytelenségben" - fogalmazott.

Kifejtette: országosan 4 ezer férőhelyet biztosítanak a családok számára, az átmeneti otthonok több mint felét civil szervezetek működtetik, a központi költségvetés idén és jövőre is 2,5 milliárd forinttal támogatja a fenntartásukat.

Az államtitkár hangsúlyozta: a minisztérium régóta dolgozik együtt a segélyszervezettel, nemcsak a fejlesztések, hanem a szabályozás területén is. Emlékeztetett: a gyermekjóléti- és a jelzőrendszer Országgyűlés által hétfőn elfogadott megerősítése is a közös tapasztalatokra épül. A parlament hétfőn szavazta meg, hogy 2016. január 1-jétől létrejönnek a család- és gyermekjóléti központok, a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás ugyanis kizárólag egyetlen szolgáltató keretében lesz működtethető.

Czibere Károly ismertette: a kormány a szociális szférában dolgozók megbecsültségét is szeretné növelni, egyrészt a munkakörülmények javításával, másrészt a bérezés módosításával. Kifejtette: július 1-jétől 7,6 milliárd forintnyi bérkiegészítést állapítottak meg a szociális és gyermekjóléti rendszerben dolgozók számára. Ez a tavalyi 12 milliárdos bérpótlékkal együtt idén 20 milliárd forintot jelent, jövőre pedig 28 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet kizárólag béremelésre lehet fordítani – mondta.

Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP), Orosháza polgármestere köszönetét fejezte ki, hogy a felújítást egy helyi vállalkozó végezhette el. Közölte: az épület bővítésével erősödik a szociális háló Orosházán és környékén.

Az orosházi családok átmeneti otthonának minden helyisége megújult a beruházás révén, hét lakószobán kívül a közlekedők, a vizesblokkok, a mosókonyha, a fejlesztő, foglalkoztató és interjúszobák, valamint az intézmény dolgozóinak helyiségei is. Az épület bővítésével további négy lakószobát alakítottak ki. A felújítás része volt az épület hőszigetelése, napkollektor-rendszer kiépítése és az utcai homlokzat megújítása az örökségvédelmi szempontok betartásával.

Az intézmény az ország minden pontjáról, az anyagi okokból vagy kapcsolati erőszak miatt lakhatásukat vesztett családoknak nyújt menedéket, befogadó képessége 40 fő. Egy évben átlagosan 20 család, azaz mintegy 100 gyermek és 30 szülő részére biztosít ideiglenes, maximum egy plusz fél évre szóló elhelyezést. A biztonságos lakhatáson túl a gyermekek fejlesztő programokban vesznek részt, iskolán kívüli felzárkózást elősegítő és közösségi programokkal segítik őket. A szülők életvezetési, munkaerő-piaci, jogi, illetve pszichológiai tanácsadást kapnak.

Címkék#Orosháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!