Közélet

2015.07.06. 21:34

A város múltját idézik a téglák

Egészen különleges hobbinak hódol a körösladányi Kardos Sándor. A városszépítő egyesület tagja az elmúlt években mintegy ezer, többségében a helyi történelmet megidéző téglát gyűjtött össze,de kisebb részben az ország más részéről való darabok is gyarapítják kollekcióját, amelyek például a Tihanyi apátságból, vagy a Mária Terézia korabeli budai várból származnak.

Papp Gábor

– Körülbelül tíz évvel ezelőttig nyúlik vissza a hobbim, igaz akkor még különleges köveket és kavicsokat gyűjtöttem – emlékezett vissza a kezdetekre Kardos Sándor. A 65 éves férfi elmondta, ezalatt folyamatosan tanulmányozta Körösladány történetét és építészetét, így tulajdonképpen ennek a hatására váltott a téglákra.

– A legtöbb helyen a Tóth és társai bélyeges téglák a jellemzők, én viszont be szerettem volna mutatni, hogy mennyire sokszínű településünk az ingatlanok tekintetében is – ecsetelte a gyűjtő, aki egyébként nyugdíjas évei előtt a mezőgazdaságban dolgozott. – A téglaégetés az 1880-as évekig földesúri monopóliumnak számított, néhány helyen ugyan a városok külön jogot vásároltak erre maguknak, de a környékünkön nem ez volt a jellemző. A már említett időponttól viszont számos vállalkozás kezdte meg működését a megyében is.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]
Kardos Sándor az elmúlt években mintegy ezer téglát gyűjtött össze, amelyek nagy része Körösladányból való, de vannak köztünk az ország más tájáról, származó különlegességek is, amelyek csere útján kerültek hozzá.

– Elsősorban az motivál, hogy minél többet tudjak meg városunk múltjáról, hiszen minden egyes darab egy újabb érdekességeket tár fel Körösladány históriájából – szólt egyik motivációjáról Kardos Sándor, aki tagja a Monarchia Bélyeges Téglagyűjtők Egyesületének is.

Az összegyűjtött példányokból – amelyeket otthonának udvarán tárol – egyébként éppen a napokban nyílt kiállítás Körösladányban a városszépítő egyesület szervezésében. A kertészeti központban látható tárlat a téglákon keresztül végigkalauzolja az érdeklődőket a város építészetén, és ezáltal a település történetén. Láthatjuk például a vélhetően báró Wenckheim Béla megrendelésére készített darabokat, amiket a katolikus templom körüli korabeli fejlesztéseknél használtak fel. Báró Wenckheim Béla személyében hazánk egykori miniszterelnökét tisztelhetjük, aki emellett belügyminiszter is több alkalommal volt.

Később feltűnnek állatmintás téglák, majd elérünk a vállalkozások megjelenéséig. Megtekinthetjük a Zsigmond András gyárából az 1880-as évek végén, 1890-es évek elején kikerült példányokat. Ez az üzem volt Ladány első téglagyára, ahol nem mellesleg modern és korszerű technológiával dolgoztak. Nem hiányozhatnak a palettáról a Tóth és társai téglák sem, illetve láthatjuk azokat az emléket, amelyek a Körösladány-Nagyvárad vasútvonal építéséhez hagyták el a kemencét. S persze stílszerűen ott vannak a hírmondók az egykori téglagyár kéményéből is.

Állandó kiállítási helyet szeretne

Kardos Sándor számos, az ország más tájain használt téglával is rendelkezik. A Tihanyi apátságból származó, a Mária Terézia monogramjával ellátott, a budai várhoz gyártatott téglák, de a kehidakustányi középkori templom részei is megelevenednek a gyűjteménynek köszönhetően.

– Ezer darab téglával rendelkezem, amivel egyébként nem számítok nagy gyűjtőnek – fogalmazott kérdésünkre Kardos Sándor. – Igazából nem is elsősorban a példányok számát szeretném gyarapítani, hanem a városunk múltjáról tudnék meg többet, és ahol még bizonytalanság adódik, azokat tisztáznám levéltári és egyéb kutatások segítségével. Hosszú távon bízom benne, hogy később állandó kiállítási helye lehet a tégláknak.
 

– Ezer darab téglával rendelkezem, amivel egyébként nem számítok nagy gyűjtőnek – fogalmazott kérdésünkre Kardos Sándor. – Igazából nem is elsősorban a példányok számát szeretném gyarapítani, hanem a városunk múltjáról tudnék meg többet, és ahol még bizonytalanság adódik, azokat tisztáznám levéltári és egyéb kutatások segítségével. Hosszú távon bízom benne, hogy később állandó kiállítási helye lehet a tégláknak. Fotó: Imre György -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!