Közélet

2015.02.11. 18:13

Hiába szeretik Békés megyét, sokan vándorolnak más tájakra

Továbbra is Békés megye a belföldi vándorlás egyik legnagyobb vesztese. A Metropol napokban megjelent, a KSH adatain alapuló írása szerint a legrosszabb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye van ebben a tekintetben, őket viszont már Békés követi a sereghajtók között. A migráció legnagyobb belföldi nyertese a 2000 és 2012 közötti időszakban Pest, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye volt.

P. G.

A magyar belföldi migrációs rendszer egyébként régebb óta viszonylag stabil és állandó, megmaradtak a klasszikus kibocsátó és befogadó területek.

Vélhetően senkit nem lep meg, hogy a legtöbben Budapestet, a főváros környéki településeket, illetve az észak-dunántúli megyéket választják új lakhelyül. Az elvándorlás viszont Kelet-Magyarországról a legnagyobb. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról sem, hogy megyén belül is jelentős a migráció, sokan indulnak a több munkalehetőséget ígérő települések felé.

2013-ban egyébként mintegy 192 ezren jelentettek be új településen állandó lakcímet, ez kevesebb, mint a népesség két százaléka. Ráadásul a belföldi migráció jelentős része megyén belül történik, a megyehatárt átlépők száma körülbelül százezer lehet, míg az új régióba költözők száma 60–70 ezer körül alakult.

— Megmondom őszintén, hogy kifejezetten szeretem Békéscsabát. A diploma megszerzése után külkereskedelmi végzettséggel, két nyelvvizsgával és nagy reményekkel hazai is jöttem, de csak egy hotel recepciós állásáig jutottam — mondta lapunknak a már több mint tíz éve a fővárosban, illetve hat éve Budakeszin élő Nagy Roland.

— Sajnos muszáj volt Budapesten szerencsét próbálnom. Nem rögtön, de sikerült jó állást találnom. Azóta többször sikerült is előrelépnem a ranglétrán. A főállásom mellett egy kis mellékesre is jut időm. Közben megnősültem, s vettünk egy lakást Dunakeszin, bár a hitellel még mindig szenvedünk, de összességében biztos jövedelmünk van. Az már a sors fura fintora, hogy szinte hetente összejárunk a Pesten, vagy annak közelében élő Békés megyeiekkel. Békéscsabára mindig szívesen jövünk haza, de jelenleg nem látom esélyét, hogy hazaköltözzünk.

Tóth Zsolt a debreceni egyetem elvégzése után már haza sem költözött Békés megyébe.

— Annak, hogy a Hajdúságban maradtam két oka volt. Egyrészt az akkori barátnőm, aki azóta már a feleségem, debreceni, másrészt pedig csak ott volt esélyem megfelelően fizető munkahelyen elhelyezkedni. Szégyellem, de csak ritkán járunk haza — ecsetelte.

— Berendezkedtünk, tudtunk venni egy új építésű lakást, s már a hitelt is kifizettük. Tartok tőle, hogy nem volt rossz döntés maradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!