Közélet

2014.12.21. 19:06

Drágulhat a közétkeztetés jövőre

Egyes településeken jelentősen drágulhat a közétkeztetés, ha valóban hatályba lép januárban az a miniszteri rendelet, mely a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szól. Ebben korcsoportonként azt is meghatározzák, hogy a gyermekeknek miből és mennyit kell adni.

Licska Balázs

A közétkeztetés tervezett reformjáról egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. A tárca által előterjesztett rendelettervezet szerint személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget, vagy gyümölcsöt kell biztosítani az egész napos étkezés során. Emellett a só- és zsírbevitelt is szigorúan szabályozza a várhatóan 2014. január elsején életbe lépő rendelet.

Fotó: Heves Megyei Hírlap

Vésztőn, a keddi képviselő-testületi ülésen háromnegyed órán keresztül tárgyalták a témát. A város négy éve kötött szerződést a Sodexo Magyarország Kft.-vel a gyermekétkeztetésre, mely most a rendeletben foglalt változások miatt átlagosan 16 százalékos normaemelést kért, azaz az önkormányzatnak mindez éves szinten további 8,5 millió forintba került volna.

Az előterjesztésből kiderült, hogy jelenleg évente 87 millió forintot fizet Vésztő a gazdasági társaságnak a szolgáltatásért, amiből 58 millió forint állami támogatás, a saját bevétel 10 millió forint – mivel a cég bérli a konyha épületét -, tehát közel 19 millió forintot az önkormányzat saját zsebből tesz hozzá a gyermekétkeztetéshez. Ez emelkedett volna 8,5 millió forinttal.

Molnár Sándor polgármester kifejtette, a Sodexo Magyarország Kft.-vel folytatott tárgyalások során sikerült elérni, hogy csak 10 százalékos normaemelés legyen, ami mindössze 5,5 millió forintos plusz kiadást jelent. Vésztőn egyébként csak kevés szülő fizet a gyermeke étkeztetéséért teljes árat, sokan teljesen ingyen, vagy fél áron jutnak hozzá.

A vita során felmerült, hogy jobb lenne-e, ha a város saját cégén keresztül látná el a feladatot. Molnár Sándor polgármester elmondta, hogy erre a kérdésre majd jövő tavasszal térnek vissza. Nem lennének azonban könnyebb helyzetben, mivel jelenleg még tányérokkal és evőeszközökkel sem rendelkeznek, és azokat is meg kell venni valamiből.

Mint lapunk megírta, Szeghalmon az előzetes tervek szerint 20 százalékkal emelték volna a napi háromszori és négyszeri étkezések esetén a térítési díjat, végül a képviselő-testület 10 százalékos növelésről döntött. Macsári József polgármester hangsúlyozta, alapvetően egyetértenek a törekvéssel, hogy egészséges ételeket fogyasszanak a fiatalok, de a közétkeztetési intézménynek nagyon komoly feltételeket írtak elő.

Példaként említette, hogy sokkal több tej- és hústerméket, zöldséget és gyümölcsöt kell adni a gyerekeknek – ami nyilván többe is kerül. Vésztőre visszatérve: ott még az is felmerült, hogy nem tesznek eleget a szolgáltató kérésének, és nem emelik meg az árat. Molnár Sándor szerint viszont akkor kérdéses, hogy milyen minőségű alapanyagokból készíti majd az ételeket a szolgáltató – mert attól függetlenül a jogszabályoknak még megfelelhet.

A miniszteri rendelet meghatározza, hogy egyes korcsoportok esetében az étkezéseknek a napi energiaszükséglet hány százalékát kell biztosítaniuk. Szó esik benne arról, hogy egész napos étkeztetés esetén legalább fél liter tejet vagy tejterméket kell adni a gyermekeknek; négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt – a krumpli nem tartozik ebbe a körbe –, egyszer legalább nyersen; továbbá három adag gabona alapú élelmiszert, melyből egynek teljes kiőrlésűnek kell lennie.

A rendeletben leírtakból pedig az is következik, hogy a só és a cukor használatát is visszafognák a jogszabály alkotói, például a tálalókonyhán már nem is adható az ételhez só és cukor. Az áremelkedés egyébként főleg a bölcsődéket érintheti, hiszen ott eddig nem volt kötelező a reggeli, viszont mostantól immár négy étkezést – a reggeli mellett tízórait, ebédet és uzsonnát – ír elő a jogszabály.

 

Címkék#Beol-poll

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!