Kék hírek, bulvár

2014.12.18. 15:14

Szórólappal figyelmeztetnek a láthatóságra

A téli hónapokban rövidebbek a nappalok, ráadásul köd is gyakran nehezíti a közlekedők dolgát. Ezért a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak nagy gondot kell fordítaniuk arra, hogy láthatóvá tegyék magukat.

BEOL

Sötétben, szürkületben, ködös időben a gyalogosok szinte beleolvadnak a környezetükbe. Ezért lakott területen kívüli úton, illetve annak leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező fényvisszaverő mellényt viselnie – áll azon a szórólapon, melyet „LÁTHATÓSÁG=BIZTONSÁG” címmel adott ki az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság.



A kiadványt a rendőrség Békés megyében is terjeszti, december 18-án Békéscsaba főterén kerékpárosokat és gyalogosokat szólítottak meg az egyenruhások. A fontos üzeneteket tartalmazó szórólaphoz egy láthatósági mellény alakú fényvisszaverő kulcstartó is tartozik, mely minden nap emlékezteti használóját az életmentő szabályra.

A kerékpárosok egyik legnagyobb ellensége ugyanis a láthatatlanság, amikor a többi közlekedő nem látja, nem észleli őket – fogalmaztak a kiadvány szerkesztői. Kiemelik: a fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül, sötétedés után, illetve rossz látási viszonyok között kötelező. Ezt a szabályt a gépkocsival közlekedőknek is mindig szem előtt kell tartaniuk.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: police.hu
[/caption]
Előfordulhat, hogy az útviszonyok vagy baleset, illetve valamilyen forgalmi ok miatt megállásra kényszerülnek, ki kell szállniuk a járműből. Nagyon fontos, hogy a többi közlekedő számára időben észlelhetőek, láthatóak legyenek. Békéscsabán a gyalogosok és a kerékpárosok is szívesen fogadták a rendőrök tanácsait, ünnepi jókívánságait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!