Közélet

2014.10.25. 18:45

Érdekes tárgyra lelt Körösladány határában

Különleges, vélhetően több mint száz éves, mesterségesen megmunkált követ talált a közelmúltban Körösladányban Holóka Demeter Péter. A természetjáró már komoly kutató munkát is végzett, hogy kiderítse, pontosan milyen szerepe lehet a tárgynak egykoron.

Papp Gábor

Holóka Péter

Fotó: Imre György

Holóka Péter már hosszú évek járja Körösladányt és környékét, hogy minél inkább megismerje azt az egyedi környezetet, amely a területet jellemzi.
— Jó néhány héttel ezelőtt azért kerestem fel a Körösladány, Gyomaendrőd és Dévaványa közelében fekvő Varsányhát elnevezésű határrészt, mert ott kikelt két parlagi sas fióka, és szerettem volna, természetesen tisztes távolból egy kicsit szemügyre venni őket — ecsetelte lapunknak a természetjáró, aki egyébként tagja a körösladányi képviselő-testületnek is.

— A közelben talajmunkák is folytak, először fel sem tűnt az a különleges kő, amihez hasonlót korábban még sosem láttam. A darab egyébként háttal felfelé feküdt egy csatorna partján, amikor kíváncsiságból nagy nehezen felfordítottam, akkor lettem arra figyelmes, hogy felirat is díszíti.

Ezután kezdte el kutatni Holóka Demeter Péter, hogy milyen funkciót tölthetett be egykoron az érdekes tárgy. A kinézete mellett támpontot jelentett, hogy a kövön a 190-es szám olvasható ki, ami után vélhetően még egy negyedik számjegy is található. Mindez akár a dátumot is jelezheti, amikor az objektum készülhetett, illetve, amikor kihelyezhették. Ez viszont — ha valóban egy időpontról van szó — azt jelentené, hogy az emlék a 20. század elejéről származik. Holóka Demeter Péter a levéltárban átnézte a táj egykori digitális térképeit.

Az érintett szakaszon, a Karcag-Dévaványa-Mezőberény-Békés-Gyula vonalon itt egy fontos út húzódott. A kutató véleménye szerint a kő akár irányjelzés is lehetett a Hármas-Körösön található átkelőhelyhez. A már említett évszám felett egyébként is szerepel az emléken egy nyílra emlékeztető ábra. Emellett hagyományos irányjelző is lehet a felfedezett tárgy, aminek komoly súlya van, hiszen ketten is nehezen tudták felemelni. A tanulmányozása során egyértelművé vált, hogy kétharmada sokáig a földben volt, mert a két rész ma is élesen elkülönül.

Megkerestük a kérdésben Szelekovszky László természetvédelmi szakembert, a téma avatott szakértőjét. — A képek alapján egyértelműnek tűnik, hogy nem faragott írás található kövön, hanem azt csákánnyal vagy vésővel készítették — hangsúlyozta Szelekovszky László. — Mindez alátámasztja, hogy száz évesnél régebbi lehet. A funkciója sokféle lehetett. Akár határt vagy egyházkerületet is jelölhetett.

A szakember kérdésünkre elmondta, hogy korábban elsősorban természetes dolgok számítottak határjelzőnek, később kezdtek el kőből készíteni a célt szolgáló tárgyakat. Az 1910-es évektől gyakorivá váltak az egyházi kerület határait jelző, faragott homokkövek, de a Holóka Demeter Péter által talált darab keletkezése vélhetően korábbra datálható. Szelekovszky László egyébként hasonló kövekkel már igen, ilyennel azonban még nem találkozott eddig. — A határjeleket egyébként is a legtöbbször az átlagosnál magasabb helyen állították fel — tette hozzá Szelekovszky László. — Ebben az esetben is történhetett hasonló módon, hiszen Holóka Demeter Péter elmondása szerint a Varsányhát két méterrel magasabban fekszik, mint a település átlagos részei.

Holóka Demeter Péter lapunknak kifejtette, szeretné, ha bizonyossá válna, hogy mi volt a szerepe egykoron a kőnek, illetve kezdeményezte, hogy azt őrizzék meg az utókor számára.


Holóka Demeter Péter kifejezetten sokat járja a természetet Körösladány környékén, egyik útja során bukkant a különlegesen érdekes kőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!