Közélet

2014.10.25. 18:04

Huszonévesen lett az ország egyik legjobb sofőrje

Nagyszerű teljesítményt nyújtva, a legmagasabb pontszámmal került az „5 tengelyen - Biztos kézzel” elnevezésű, kamionsofőrök számára kiírt országos verseny fináléjába a gyulai Huszka Erik. A 23 éves fiatalember a zsámbéki Driving Camp-en megtartott döntőben sem vallott szégyent, és az ország egyik legjobb vezetője lett.

Papp Gábor

A NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága által szervezett megmérettetés egy írásbeli tesztfeladattal kezdődött, amelyen hazánk egész területéről több száz kamionsofőr vett részt. Innen a legjobb negyven induló jutott tovább a gyakorlati és elméleti feladatokat egyaránt tartalmazó elődöntőbe, amit a fővárosban tartottak. Utóbbi kihívást egy 40 tonnás nyerges szerelvénnyel kellett abszolválni. A szervezők alaposan kitettek magukért, amikor a próbatételeket állították össze.

A vezetőknek például a félpótkocsi oldalsó helyzetjelzőjével kellett tolatásban zöld színű bójákat feldönteni, úgy, hogy a pirosak állva maradjanak. Máskor bekötött szemmel kellett — előzetes megtekintés után — egy bójához minél közelebb leparkolni. Volt két jármű közé történő parkolás jobbra hátramenetben, illetve a versenyzőknek a visszapillantó tükörre felszerelt pengékkel kellett úgy oszlopokra szerelt léggömbök közé hajtaniuk, hogy azok ne durranjanak szét.

A rámpára tolatásnál 20 centiméteren belül kellett az akadályt megközelíteni, amit — egészen elképesztő módon — mindössze egy centiméterre közelített meg Huszka Erik. Ilyen teljesítményre senki nem volt képes. A gyulai fiatalember kiválóan teljesítve, az első elődöntő győzteseként, a legmagasabb pontszámmal került a fináléba. A kamionsofőr nála lényegesen régebben az utakat járó sofőröket utasított maga mögé, s ezzel kivívta a szakma elismerését.

A döntőt a zsámbéki Driving Camp-en rendezték, ahol még keményebb feladatok vártak az indulókra. Csúszós, illetve jeges szimuláció, tartályautós kihívás egyaránt próbára tette a versenyzőket. A roppant erős fináléban Huszka Erik végül a tizedik helyen végzett, kiérdemelve az egyik legjobb sofőrnek járó elismerést.

Erik egyébként három éve szerezte meg jogosítványát, ami talán még inkább növeli sikerének értékét. A fiatalember családi vállalkozásukban, a gyulai székhelyű ERIZO-GRAIN Kereskedelmi Kft.-nél dolgozik, s hivatásának megfelelően rengeteget van úton. Mint megtudtuk, elsősorban nemzetközi fuvarozást bonyolítanak le, leginkább a Balkánon, Romániában, Bulgáriában, illetve Törökországban mozognak, de belföldön is tevékenykednek. Fő profiljuk közé a műtrágya és a gabonafélék mozgatása tartozik.

— Bár az ügyességi pálya lényegesen szűkösebb volt mind szélesség, mind hosszúság tekintetében, mégis tetszett — értékelte a megmérettetést Huszka Erik. — Némelyik gyakorlattól pedig szinte még a lélegzetünk is elállt. Mint elmondta, a mindennapi életben is kialakulnak hasonló szituációk, mint a versenyen. Ugyanakkor ott, mielőtt végrehajtaná a feladatot ember, ki tud szállni a kabinból, le tudja engedni az ablakot és akár külső segítséget is tud kérni a manőverekhez. A munkában az a lényeg, hogy vigyázzunk az autóra és a rakományra.

A fiatalember a kiváló hangulatú versenyen kapott néhány vicces zrikát és számos dicsérő szót, amiért a nála tapasztaltabb pilótákat is maga mögé utasította kimagasló teljesítményével.

— Természetesen örülök az elért eredménynek, különösen az elődöntőbeli teljesítménynek — tette hozzá Huszka Erik. — A megszerzett tapasztalatokat mind munkám során, mind a jövő évi versenyben hasznosítani szeretném.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!