Közélet

2014.09.30. 18:28

Átadták a csabai kórház új épületszárnyát

Kedden átadták a békéscsabai Réthy Pál kórház új épületszárnyát. Elhangzott, az intézmény 2,6 milliárd forintból valósíthatta meg elképzeléseit.

Molnár Pál Márton

Dr. Becsei László főigazgató-főorvos a hivatalos átadón megjelenteknek elmondta, 1,1 milliárd forintból épült fel egy háromszintes, kétezer négyzetméter területű, új kórházi szárny. Ennek földszintjén a sebészeti ellátáshoz kapcsolódó járóbeteg-szakellátás, első emeletén az egynapos sebészeti ellátás (14 ággyal), második emeletén egy új intenzív osztály kap helyet. Utóbbi jóval közelebb helyezkedik el a műtőkhöz, ezért rövidül a betegek szállításának útja, ami ilyen eseteknél fontos szempont.

Kiderült, a Gyulai úti parkoló 32 férőhellyel bővült. A projektben egyaránt szerepelt a patológiai részleg, a sterilizáló és a központi műtő felújítása. Az intenzív osztály költözésével felszabadult helyiségekben a háttérszolgáltatásokat biztosító irodákat és oktatótermeket alakítanak ki.

Összesen 900 millió forintból gép- és műszerbeszerzésre is lehetőség nyílt, emellett 150 millióból informatikai és infokommunikációs fejlesztést hajtanak végre. Utóbbi két részelemnél a közbeszerzés fázisában járnak, várhatóan a jövő év elejére fejeződhet be teljesen a projekt. Dr. Becsei László elmondta, a két és félmilliárdos beruházás tervezése 2009-ben kezdődött, sikeres pályázás után, 2011-ben írták alá a támogatási szerződést. Az építkezés tavaly októberben kezdődött el.

[caption id="" align="aligncenter" width="370"] Fotó: Imre György
[/caption]

A főigazgató szólt az idén 150 esztendős intézmény elmúlt időszakbeli további fejlesztéseiről is. Elmondta, az 1980-ban épült belgyógyászati tömb felújítására 2008-ban nyílt lehetőség. 2009-ben helikopter-leszálló épült, egy évvel később félmilliárd forintos beruházás során korszerűsítették a sürgősségi osztályt.

A rendezvényen ugyancsak jelenlévő dr. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a honi gyógyászat jelenlegi beruházásait részletezte. Elmondta, az elmúlt időszakban 160 helyszínen 330 milliárd forint értékben zajlottak az egészségügyi ellátást érintő beruházások. Az államtitkár a békéscsabai egynapos sebészeti osztály kapcsán elmondta, terveik között szerepel a volumenkorlát eltörlése ezen a területen.

[caption id="" align="aligncenter" width="370"] Fotó: Imre György
[/caption]

Dr. Zombor Gábor szólt a gyulai és a békéscsabai kórház jelenleg is futó, közös projektjéről is. Megtudtuk, a két intézmény kétmilliárdos beruházásának részeként egyebek közt radiológiai fejlesztés, valamint a nyitott rendszerű, feladatorientált laboratóriumi feladatellátás érdekében, laborintegráció valósul meg. Fejlesztik a sürgősségi ügyeleti ellátást, a beruházást követően mindkét kórház ellátási területén megteremtik az endoszkópos ultrahangvizsgálatok lehetőségét. A projektben pótolják az amortizálódott eszközöket, valamint infokommunikációs és informatikai fejlesztések egyaránt megvalósulnak.

— Az elmúlt pár évben, az önkormányzati önerőt is beleszámolva, négymilliárd forintból fejlődhetett a békéscsabai kórház — emlékeztette a megjelenteket Vantara Gyula. Békéscsaba polgármestere elmondta, a 150 esztendős, nagy hagyományokkal rendelkező intézményben külön öröm a fejlesztés, a meglévő értékek védelme és ápolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!