Közélet

2014.08.22. 18:30

Kifüstölték a csatornákat Békéscsabán

Füstöléses eljárással hajtottak végre csatornavizsgálatot a közelmúltban Békéscsabán az Alföldvíz Zrt. szakemberei. A munkálatok kizárólag a szennyvízcsatornára történt illegális csapadékvíz-rákötések kiszűrését szolgálták.

Papp Gábor

A sewer cover on a cold day

Az üzemeltetőnek kötelessége a szennyvíz-csatornahálózat szakszerű üzemeltetése, ezen belül a rendeltetésszerű használat ellenőrzése — nyilatkozta lapunknak Kis Albert Zoltán. Az Alföldvíz Zrt. 1. számú területi divíziójának vezetője elmondta, térségünkben úgynevezett elválasztott rendszerű szennyvízelvezető csatornahálózat működik, vagyis a csapadékvizet és a szennyvizet külön-külön, egymástól független hálózaton keresztül vezetik el. Amennyiben csapadékvíz kerül a szennyvízcsatornába, az problémát és többletköltséget okoz a szennyvíz-elvezetés és -tisztítás során, nagyobb csapadék esetén szennyvízkiömléshez is vezethet.

Ez utóbbi pedig számos kellemetlenséget okozhat olyan ingatlanokban is, amelyek tulajdonosai teljes mértékben a szabályoknak megfelelően járnak el, vagyis nem vezettek csapadékvizet a szennyvízcsatornába.

A csapadékvíz miatt hirtelen megnövekedő mennyiségű, ezért hígabb szennyvíz a tisztító telepeken költséges technológiai beavatkozásokat igényel.

— Tulajdonképpen ezt próbáljuk megakadályozni a már említett füstöléses eljárással — magyarázta kérdésünkre a szakember. — A csatornavizsgálat segít abban, hogy megtaláljuk azokat a helyeket, ahol a csapadékvizet vezetik a rendszerbe. A füst egyébként teljesen ártalmatlan, egészségre nem veszélyes. Minősítési tanúsítványa szerint az élelmiszeriparban használt és bevizsgált anyagok felhasználásával készült, és mindenben megfelel a Német Gyógyszer Könyv (DAB) előírásainak. A füst jellegzetessége, hogy tejfehér és szagtalan. A szolgáltató természetesen előzetesen mind a lakosságot, mind a katasztrófavédelmet értesítette az eljárásról, nehogy a füst ijedtséget keltsen.

— Békéscsabán a közelmúltban fejeződött be a szennyvíz-csatornahálózat bővítése, amivel gyakorlatilag a város száz százalékán elérhető a szolgáltatás — ecsetelte Kis Albert Zoltán. — Közös érdekünk, hogy a rendszer a lehető legjobban működjön ezért is hajtottuk végre az említett vizsgálatot.

Az I. számú divízió vezetője kitért arra is, hogy az elmúlt évek vizsgálatai során viszonylag nagy számú illegális rákötést nem tártak fel.

— A napokban lezajlott vizsgálat végleges eredményei még nem ismertek, hiszen néhány nappal ezelőtt értek véget az ellenőrzések, de az már érzékelhető, hogy történt előrelépés — fogalmazott a szakember. — Akik mégis beleeresztették az esővizet a szennyvízrendszerbe, inkább kényszerűségből tették ezt, mint sem rosszindulatból.

Akadnak olyan területek, ahol nincs csapadékvíz-elvezető csatorna, sem levezető árok kiépítve, csak az utca lejtése segít a csapadékvíz elvezetésében. Néhány helyen a lakók ezért folyamodtak az egyébként illegális módszerhez.

A szolgáltató a vizsgálatot követően felszólítja a tilosban járókat, hogy szüntessék meg az állapotot. Csak, ha felszólításban meghatározott határidő után sem teszik ezt meg, akkor lépnek fel — egyébként a jogszabály előírásait betartva — szigorúbban. Ekkor az érintetteknek be kell fizetniük visszamenőleg a bevezetett csapadékvíz mennyiség utáni kétszeres szennyvízdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!