Közélet

2014.08.14. 17:58

Tanszervásárlás: sokan az utolsó pillanatig halogatják

A szülők számítása szerint egy gyermek esetében 50 ezer forintba is kerülhet a szeptemberi tanévkezdés, ebbe az összegbe beletartoznak a tankönyvek és a szükséges tanszerek is. A szülők többsége listával indul vásárolni, figyelve, hogy a pedagógusok mellett azért a gyerekek kívánságait is teljesítsék.

Licska Balázs

Teacher's desk with a color pencil, notebook and other equipment.

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Százezer forintot biztosan kitesz a tanévkezdés – mondta egy édesanya, aki két gyermekével tért be az egyik békéscsabai papírboltba. Az ötödik osztályos fiú és a hetedikbe készülő lány is szemügyre vette a kínálatot, főleg tolltartókat kerestek. A táskát már korábban megvásárolták, ott fontos szempont volt a külcsín és a minőség is, hogy több évig is használni lehessen – az előző is öt-hat évig bírta a strapát.

– A többi tanszernél is fontos a megfelelő minőség – folytatta az édesanya, aki egy listát is készített, hogy mit kell még vásárolni. A füzetek beszerzését későbbre halasztották. Noha pontosan nem tudta megmondani, hányra lesz szükség, annyit elárult: rengetegre.

Egy másik papírboltban azt mondták, hogy a forgalom már beindult, de vélhetően csak 20-a után csúcsosodik ki, mivel sokan az utolsó pillanatig várnak a vásárlással, úgy érzik, ráérnek még. A tapasztalata szerint a szülők listával érkeznek, és a szerint teszik tele a kosarat.

– A táska és a tolltartó már megvan, van mibe pakolni, most már csak a belevaló tanszerek kellenek. Mindent most veszünk meg, egy helyen – mondta egy édesanya, aki negyedik osztályos fia kívánságait is teljesítette: Real Madridos füzetek kerültek a kosárba.

Gróza Istvánné boltvezető hangsúlyozta, augusztus 30-áig vásárt tartanak, kedvezményes áron vásárolhatók meg a füzetek: az A/4-es, 70 lapos spirálok 300 helyett csak 190 forintba, az A/4-es 32 lapos füzetek 120 helyett csupán 80 forintba, az A/5-ös 32 laposak pedig 60 helyett mindössze 40 forintba kerülnek.

Összeállítottak egy általános listát is, mely tartalmazza, hogy elsőtől nyolcadik osztályig milyen tanszerekre van szüksége a diákoknak, így azonnal tudnak segíteni, ha egy szülőnek esetleg gondot jelent a kellő dolgok összeválogatása. Színes ceruzából is 31 félét árulnak, 300-tól 3400 forintig. A lányok és a fiúk kedvelik a dizájnos, mintás táskákat, tolltartókat, tanszereket, előbbieknél a Violetta-garnitúra a menő, utóbbiaknál az autós és focis kellékek.

További részleteket tudhat meg a Békés Megyei Hírlap pénteki számából, melyre itt fizethet elő! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!