Közélet

2014.07.29. 18:37

Biztonságot nyújt az új belvízcsatorna

Ünnepélyes keretek között adták át a „Belvízrendezés az élhetőbb településekért komplex belvízrendezési program” részeként elkészült békési beruházást kedden délelőtt.

P. G.

Dankó Béla országgyűlési képviselő, a programot koordináló konzorcium vezetője beszédében elmondta, a tizenhat Békés megyei települést érintő projektben Békéssel együtt már hat helyen fejeződtek be a munkálatok.

Kiemelte, az összberuházás 2 milliárd 529 millió forintból készülhet el, amihez 2 milliárd 149 millió forintot nyert el a konzorcium. A fennmaradó 15 százalékos önerő 60 százalékára később újabb támogatást kaptak, és jelenleg is elbírálás alatt áll egy jó eséllyel kecsegtető, 150 millió forintos támogatási igény.

Izsó Gábor, Békés polgármestere kifejtette, a fejlesztés során összesen 2352 folyóméteren épült gravitációs zárt csatorna Békésen. A Malomasszonykerti csatornánál, a Szegedi utca záportározónál és a Holt Fekete-Körös torkolatánál szivattyúegységek és nyomóvezeték létesült 312 méter hosszban. A három szivattyúállás összkapacitása másodpercenkénti 0,48 köbméter.

Izsó Gábor hangsúlyozta, a beruházás fontos célja volt, hogy orvosolják a belvízzel kapcsolatos gondokat. A fejlesztés a lakosság számára is nagyobb biztonságot nyújt majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!