Közélet

2014.07.22. 18:07

Nemo kapitány is megirigyelhetné a Vízügyi Múzeumot

A mezőberényi Bodoki Károly Vízügyi Múzeum alapításának negyvenedik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget kedden délelőtt Hosszúfokon.

P. G.

A vízügyi múlt emlékeinek megőrzése érdekében a már nem üzemelő Hosszúfok I. szivattyútelepen a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 1974-ben hozott létre múzeumot.

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) igazgatója köszöntőjében elmondta, a Hosszúfok I-es szivattyútelep felbecsülhetetlen értékű ipari műemlék, az itt található eszközök, gépek megőrzését az igazgatóság fontos feladatának tekinti.

A rendezvényen Takács Lajos, a Kövizig nyugalmazott igazgatója tartott előadást a múzeum történetéről. Mint elmondta, az intézmény szükségességét az 1970-es nagy tiszavölgyi árvíz vetette fel.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

– Annak során sok gátőrház, árvízvédelmi szertár ment tönkre – ecsetelte. – Ez tűnt az utolsó alkalomnak, hogy a régi vízügyi tevékenység jellemző eszközeit összegyűjtsük. A vízügyi múzeum létrehozásával kapcsolatos feladatokat Gabnai Sándor műszaki tiszt végezte.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

Takács Lajos egyébként két műszert adományozott a vízügyi múzeumnak, amelyhez kapcsolódóan az adományozó-levelet az ünnepség részeként adta át Bak Sándornak. A programon a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagjaként jelen volt Gabnai Zsuzsanna, a múzeum létrehozójának, Gabnai Sándornak a leánya.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Kattintson galériánkért!
[/caption]

Gabnai Zsuzsanna átadta azon kiadványok másolatát, amelyeket édesapja a múzeum megnyitásának körülményeiről és a névadó Bodoki család munkásságáról az utókor számára készített, a jelen lévő egykori és jelenlegi vízügyi igazgatónak, míg Sas Sándor gépész mutatta be a múzeumban található Láng gőzgépet, a Schlick szivattyút és a Cornwall gőzkazánt. Az épületben a falazott gőzkazán és az eredetileg felszerelt gépészeti egységek ma is a beépítés helyén láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!