Közélet

2014.01.28. 15:57

A tiltás ellenére is száll a dohányfüst

Noha a két éve életbe lépett törvény szerint tilos lenne, a buszmegállókban és vasútállomásokon, pályaudvarokon, valamint a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységekben még rágyújtanak néhányan. Az utasok szerint sok dohányos fittyet hány a jogszabályokra.

Licska Balázs

Fotó:

– A törvényi előírásokat azok nem tartották be, akik tiltott helyen cigarettáztak, illetve azok a munkáltatók is hibáztak, akik nem jelöltek ki dohányzóhelyet vagy eltűrték, hogy az alkalmazottaik vagy a vendégeik zárt helyen gyújtsanak rá – számolt be lapunk érdeklődésére dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos a két éve hatályba lépett rendelkezéssel kapcsolatban.

A részletekkel kapcsolatban elárulta, hogy noha nem tapasztaltak az ellenőrzések során szabálytalanságot a vasútállomásokon, a vágányok közé dobott csikkekből arra következtettek, hogy voltak, akik fittyet hánytak a jogszabályokra. A buszmegállókban egy tábla révén, a buszpályaudvarokon pedig hangosbemondón keresztül is figyelmeztetik az utasokat.

– Meglehetősen sokan gyújtanak rá ott, ahol nem lenne szabad. Igazából csak felszólíthatom, hogy ne itt cigarettázzon, de mást nem tehetek azért, hogy megakadályozzam – mondta egy kalauz. Ugyan több felirat, kép is jelzi a békéscsabai vasútállomáson, hogy tilos a dohányzás, mi is találkoztunk egy asszonnyal, akit ez cseppet sem érdekelt, vígan szívott.

A szemetes kosarakban, a fal tövében is rengeteg csikk lapult a megyeszékhelyi pályaudvaron, illetve az elnyomott cigarettavégekből arra lehetett következtetni, hogy egyesek még a virágládát is hamutartónak vélik. Hogy olykor a peronon várakozók zsebéből is előkerül a dohány, arra az utalt, hogy a vágányok közé is bedobálták néhányan az elszívott cigarettát.

Utunk a békéscsabai buszpályaudvarra vezetett, és közben összefutottunk egy takarítónővel, aki elmondta, bár az aluljáróban is tilos a dohányzás, ott is rengeteg a csikk, amit össze kell seperni. A váró és a büfé környékén alakítottak ki egy dohányzóhelyet, többen pont ott jártunkkor gyújtottak rá – ők nem vétettek a szabályok ellen.

Arról, hogy milyen szabályokat szegtek még meg a dohányosok és menniybe kerülhet a büntetés, a szerdai Békés Megyei Hírlapban olvashat részletesen, melyre itt fizethet elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!